Cykelorkester

I år lanserar Hemvärnets musikkår Östergötland sin uppstickare: Sveriges enda(?!) cykelorkester! En grupp på 13 musikkårsmedlemmar som under 2017 har dammat av ett gäng militärcykel M/42 och börjat musicera på två hjul istället för på två ben.

Cykelorkestern består av en tamburmajor som styr ekipaget, två trumpeter, en kornett, ett althorn, ett euphonium, en ventilbasun, en bastuba, en virveltrumma, ett par beckar, en bastrumma samt en piccolaflöjt med chaufför. Endast brassinstrument och slagverk kan delta, av den enkla anledningen att det krävs en hand på styret och en hand att spela med. Träblås såsom saxofoner, klarinetter och flöjter kräver två händer och får således stå över för den här gången.

Nästa steg vore förstås att ha Sveriges enda enhjulingskår om några år, alternativt världens första segway-orkester. Men för närvarande är vårt kära träblås representerat i sättningen med vår piccolaflöjtist i en vagn, dragandes av en personlig draghäst som till vardags spelar saxofon.

Hur kommer man då på den här idén kan man ju fråga sig. Det enkla svaret är; för att det är en kul grej, alternativt; det är lika dumt och fantastiskt som det låter! Det långa svaret är att figurativa marschprogram inte är tillräckligt avancerat för dessa individer, vi sökte större utmaningar och fann den på cykel, spelandes marscher utantill på Malmen i ur och skur samtidigt som vi graciöst inte frontalkrockar med varandra. Man kan kalla det för en högrisksport. Därför använder vi utöver M/90 också de vita hjälmar som är en del de vita persedlar från M/1954, samt vita handskar. Tre av de gröna militärcyklarna är ombyggda för att ha ställ till virveltrumman, beckarna och bastrumman. I övrigt gäller armstyrka och eventuellt någon sele för att hålla uppe instrumenten.

Det här är dock inte första gången som musikkåren är ute och cyklar – senast det begav sig uppträdde förra generationens cykelorkester på Vätternrundans invigning 2008, och Västerås Tattoo senare samma år. Sedan starten 1992 hann gruppen med att spela på flera invigningar och dylika evenemang. Idén till att starta verksamheten fick man från en holländsk orkester som medverkade på ett tattoo i Düsseldorf.

Nypremiären föregick lördagen den 5:e maj på Malmen i samband med Öppet hus klockan 12.30-13.00. Då genomförde vi vårt figurativa program.

Årets höjdpunkt blir på kvällen torsdagen den 14:e juni, under Vätternrundans evenemang Retrovättern. Då framför cykelorkestern hela sitt figurativa program och en längre konsertdel. Varmt välkomna!

Elin Borin