En svensk i Storbritannien

 

Militärmusiksamfundet har lyckats få en intervju med Mattias Andersson – Warrant Officer Class 2, Bandmaster

 

Vilken är din bakgrund som musiker och vilket är ditt huvudinstrument?

Jag började lära mig spela trumpet när jag var tio år gammal på min lokala kulturskola i Strängnäs. Jag spelade i blåsorkestern, drum and bugle corps och storbandet på kulturskolan. Arméns Musikkår var stationerad på P10 i min hemstad Strängnäs och deras
många uppträdanden inspirerade mig att provspela för FöMus C. Efter en lyckad provspelning gjorde jag min värnplikt i Arméns Musikkår 1999 och var lyckligt lottad att få medverka i Nova Scotia International Military Tattoo i Kanada det året. Jag har sedan dess
uppträtt med många olika civila orkestrar runt om i Storbritannien som frilansmusiker och en av mina personliga favoriter var att få spela Mahlers Symfoni nr 2 med Philharmonie der Nationen på turné i Tyskland.

 

Hur kommer det sig att du hamnade i Storbritannien som militärmusiker och vilken position har du eller har haft?

 

När värnplikten med Arméns Musikkår var över så var jag beslutsam om att utbilda mig till professionell musiker och började med att studerade på Dalarö Folkhögskola. Mina trumpetlärare var Kent Jonsson (Kungliga Hovkapellet), följt av Torben Rehnberg (Sveriges
Radios Symfoniorkester). Torben tipsade mig om att jag kunde provspela i Sverige för Birmingham Conservatoire. 2001 flyttade jag till Birmingham för att studera på musikerlinjen vid Birmingham Conservatoire under fyra års tid. Efter att jag avslutat mina studier arbetade jag som frilansmusiker och brasslärare under några år för att sedan provspela för the Band of the Grenadier Guards som kornettist och trumpetare.
Jag arbetade med the Band of the Grenadier Guards i fyra år och därefter ansökte jag om att förflyttas till det nystartade brass bandet i Wales, the Band of the Prince of Wales. Jag var bara där under en kort tid i och med att jag blev antagen till the Musical Direction Course vid The Royal Military School of Music, Kneller Hall för att studera till att bli Bandmaster. När jag väl hade avslutat mina studier tog jag anställning som Bandmaster vid the Band of the Royal Corps of Signals i närheten av Birmingham. I september 2019 fick jag återigen flytta och denna gång tillbaka till the Band of the Grenadier Guards som deras Bandmaster och jag blev
nyligen befordrad till Warrant Officer Class 2. Som man kan se på de bifogade bilderna så har jag inte haft möjlighet att få tillgång till ny uniform och jag kan istället ses i min gamla grad, Colour Sergeant.

 

 

Hur är det att vara svensk i den brittiska militärmusiken?

 

För att kunna ta anställning i den brittiska armén så var jag tvungen att ansöka om medborgarskap, vilket inte var så krångligt eftersom jag redan hade bott i England under fler år än minimikravet för att kunna ansöka. Att vara svensk inom den brittiska armén är inte så konstigt eftersom den här organisationen anställer soldater och musiker från världens alla hörn.

Jag kände mig väldigt välkommen in till the Band of the Grenadier Guards och den brittiska armén. Dessutom jag har varit väldigt lyckligt lottad att ha kunna deltagit i stora sammanhang såsom avslutningsceremonin av de Olympiska Spelen i London 2012 och
Drottningens Diamantjubileum (60 år vid tronen), för att nämna några höjdpunkter under mina tidigare år i karriären. Nyligen så har jag både spelat och dirigerat bandet vid olika framträdanden under en turné i Japan och är den första svenska Bandmaster som har
dirigerat the Band of the Grenadier Guards vid högvaktsavlösning vid Buckingham Palace.

 

Hur påverkar Covid-19 dina professionella aktiviteter?

 

Den brittiska regeringen har implementerat social distansering och i och med detta så har i stort sett alla aktiviteter blivit inställda. Det är ju också verkligheten för alla civila orkestrar och musiker, men jag hoppas verkligen att mina civila kollegor mår bra och att deras arbete snart återgår till det normala. Med det sagt så var det några musiker inom the Household Division (där jag arbetar) som deltog i 75-årsdagen till Victory in Europe som visades på BBC i maj detta år. Jag kunde lyckligtvis se mina kollegor på tv hemifrån även fast jag gärna hade deltagit jag också.

Just nu jobbar jag hemifrån där jag övar trumpet, planerar för framtida uppdrag och gör vissa administrativa arbeten samtidigt som jag undervisar mina fyra barn tillsammans med min fru eftersom skolan är stängd för tillfället.

 

 

Ett stort tack till Mattias för han tagit sig tid och vi på MMS önskar honom all lycka i karriären.