Uppdaterat 20201106:

Alla konserter med Försvarsmaktens musikkårer är tillsvidare inställda eller framflyttade p.g.a coronaviruset.

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

HVMK Uppsala: Vårkonsert – ny dirigent och unika gästartister

8 april 2018 kl. 13.00 - 15.00

Vårkonsert med Hemvärnets Musikkår Uppsala – ny dirigent och unika gästartister

Söndagen den 8 april ger Hemvärnets Musikkår Uppsala en vårkonsert tillsammans med Livgardets dragonmusikkårs kamratförening.

Hemvärnets Musikkår Uppsala, som verkat i staden i över 40 år, har sen en tid tillbaka en ny dirigent, Markus Jonsson, och detta är den första större konserten för honom tillsammans med musikkåren. Markus Jonsson är en ung, lovande dirigent och kyrkomusiker, uppvuxen utanför Norrköping, utbildad i Uppsala, Stockholm och Piteå, bosatt i Sala, som nu tagit sig på uppgiften att utveckla den anrika Uppsala-orkestern. Trots sin ringa ålder (några år yngre än musikkåren) har Markus redan hunnit med att dirigera ett stort antal orkestrar och körer så som Luleå Symfoniorkester, NorrlandsOperans Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Allmänna sången och Gävle Symfonikör, mfl. Utöver dessa dirigentuppdrag är Markus Jonsson även församlingsmusiker i Uppsala Missionskyrka. Redan under den korta tid som Markus Jonsson jobbat tillsammans med kåren har han utvecklat orkesterklangen genom metodiskt repetitionsarbete och pedagogiska övningar, för att orkestern ska bibehålla den höga musikaliska standard som krävs för officiell status som hemvärnsmusikkår.

Under konserten gästas Uppsala av den unika musikkåren Livgardets dragonmusikkårs kamratförening, som utgörs av före detta musiksoldater och anställda ur Livgardets dragonmusikkår och är en orkester med stora musikaliska ambitioner.

Denna konsert är ett unikt tillfälle att få höra Uppsalas representanter i Sveriges militärmusikvärld tillsammans med luttrade veteraner från en av landets proffsorkestrar, som dessutom leds av hovtrumpetare Olle Hermansen, en av giganterna inom svensk militärmusik.

Datum & tid

8 april 2018 13:00

Plats

Uppsala Konsert och Kongress, B-salen

Längd

Cirka 2 timmar

Om Hemvärnets Musikkår Uppsala

Hemvärnets Musikkår Uppsala grundades formellt den 1 juli 1975 och har under dessa drygt 40 år försörjt Upplands och Sveriges militärförband med musik. Speciellt värt att nämna är kungabröllopet 1976, kronprinsessbröllopet 2010 och prinsbröllopet 2015, samt nästan årliga framträdanden vid högvaktsavlösningen på Stockholms slott. Kåren ger utöver militär ceremonimusik egna konserter som en symfonisk blåsorkester med ca 45 aktiva musiker från hela Uppland med omnejd. Hemvärnets Musikkår Uppsala leds sedan en tid tillbaka av dirigent Markus Jonsson.

Om Livgardets dragonmusikkårs kamratförening

Livgardets dragonmusikkårs kamratförening är en ideell förening vars medlemmar utgörs av före detta musiksoldater och anställda ur Livgardets dragonmusikkår. Föreningens syfte är i första hand att samla sina medlemmar för olika musikaliska begivenheter. Föreningen genomför vaktparader, tävlar i svenska brassbandsfestivalen, arrangerar konserter med andra orkestrar och medverkar vid internationella militärmusik-tattoos. Under denna konsert kommer kåren ledas av föreningens egen hedersmedlem, hovtrumpetare Olle Hermansen.

Detaljer

Datum:
8 april 2018
Tid:
13.00 - 15.00
Evenemang Kategorier:
,

Arrangör

Hemvärnets Musikkår Uppsala
Webbplats:
http://hvmkuppsala.se/

Plats

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
Uppsala, 753 31 Sverige
+ Google Map
Webbplats:
http://www.ukk.se/