En gammal tradition i Eksjö är att blåsa in julen och sommaren vid Eksjö kyrka. På Kristi himmelfärdsdag är det dags för Eksjö musikkår att samlas. Men den äldsta delen av traditionen kommer från julen.
Lisa Ugarph, Eksjö museum, skriver om denna tradition i ”Kyrkbladet”:
”När vi önskar varandra en god eller fridfull jul reflekterar vi sällan över att julfriden en gång var en rättslig realitet. Den finns omnämnd i alla landskapslagar och inföll i våra trakter på julafton och varade till trettondedag jul. Julfriden skulle respekteras. Bland annat genom att man då arbetade så lite som möjligt. Bara det nödvändigaste fick göras, bära in ved och vatten för dagen, se till djuren och laga mat. Det här var också en tid på året när man hade tid att umgås, man höll kalas och unnade sig något extra.
Det var viktigt att inte bryta julfriden. Den som begick ett brott mellan jul och trettondan straffades i regel med tveböter, dubbelt så hårt som annars. Enligt tradition ut sträcktes detta till att gälla även jakt.
På landsbygden tillkännagavs julen genom klockringning i kyrkorna. 1 städerna blåstes julen ofta in med en särskild ceremoni. Om julinblåsningen i Eksjö skriver Signe Aschan så här: “Min mor har berättat, att i hennes barndom blåstes julen in kl. 12 på julaftonsmiddagen av regementsmusiken, som samlades i dåvarande Rådhuset. Musiken placerade sig då i det öppna mittenfönstret i övre våningen. Detta var före branden 1856. På 1920-talet och åtskilliga år dessförinnan brukade Smålands husarers musikkår spela från kyrktornet julaftonsmiddagen samt under åtskilliga år även Kristi Himmelsfärdsdag kl. 8 på morgonen.”
***
Efter Husarregementets nedläggning 1927 blev det ett uppehåll vad vi vet, men 1946 startade ett antal dåvarande regementsmusiker från I 12 upp denna tradition igen. Man kallade sig Eksjö Musikkår och den har sedan återuppstått 2 gånger per år just inför Julafton och Kristi Himmelsfärdsdag. Deltagare är då de musiker i stan som är hemma och kan medverka. I början spelade man från kyrktornet, men när musikerna blev äldre valde man att inte klättra upp i tornet utan spela från kyrktrappan. Vid jul blev det dock ibland så kallt att ventilerna frös och man fick fortsätta först några år i vapenhuset men senare inne i kyrkan. De senaste åren har julspelningen blivit ett samarbete med Svenska kyrkan och den konserten sker numera inomhus på julaftons morgon före gudstjänsten. Den är omåttligt populär, trots den tidiga morgonen. Nästan fullsatt kyrka.
På Kristi Himmelsfärdsdag spelar vi utanför kyrkan i oftast vackert vårväder.
Den forna militära blåstraditionen lever!
Författare: Eibert Einarsson (tf dirigent sedan 1985)