Evenemanget Blåsmusikens dag genomfördes lördagen den 25/5 på många orter och platser i landet. Hur många ensembler och antal musikanter som medverkade i år kommer vi att få veta senare, men förra året deltog 216 orkestrar och 9 130 musikanter. En läsning på evenemangets webbplats https://blasmusikensdag.com ger ett imponerande intryck av mängd och mångfald. Län för län redovisas där de anmälda orkestrarna och ensemblerna. Den här kortfattade genomgången vill ge en översiktlig bild av Blåsmusikens dag 2024.
I Karlshamn, Karlskrona, Ronneby och Sölvesborg i Blekinge län framträdde fem blåsorkestrar, bl.a. Marinens Musikkår och Marinens Ungdomsmusikkår Kronan i Karlskrona. I Borlänge, Mora och Säter i Dalarnas län spelade åtta orkestrar och ensembler upp. Sex av dem hade sin scen i Rommehedslägret, t.ex. Hemvärnets Musikkår Dalarna. I Östercentrum i Visby på Gotland spelade en brassensemble från Gotlandsmusiken tillsammans med Kulturskolan på Gotland.
I Bollnäs och Gävle i Gävleborgs län gick det att lyssna till fem orkestrar. Hemvärnets Musikkår Gävleborg paraderade och konserterade i Gävle. I Kungsbacka, Laholm och Varberg i Hallands län konserterade sju orkestrar. En av dem var Hemvärnets Musikkår Halland som tillsammans med Kustbandet Varberg bjöd på musik i Varberg. Hemvärnets Musikkår Eksjö konserterade i Eksjö kyrka och i Nässjö bjöds på en promenadkonsert. Dessa framträdanden gällde Jönköpings län.
Vidare länsvis i bokstavsordning hamnar vi i Kalmar län, där blåsare spelade upp i Borgholm på Öland. I Kronobergs län firades Blåsmusikens dag i Växjö och i Älmhult. Invånarna i Boden, Luleå, Kiruna och Piteå i Norrbottens län kunde också lyssna till blåsare. I Luleå framträdde Hemvärnets Musikkår Norrbotten tillsammans med Kulturskolan Luleå.
Skåne län är rikt försett med blåsmusik. I Bjuv, Båstad, Helsingborg, Hörby, Kristianstad, Malmö, Osby, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Trelleborg och Ystad spelade inte mindre än sammanlagt 32 ensembler och orkestrar upp. Två av musikkårerna var Hemvärnets Musikkår Kristianstad och Hemvärnets Musikkår Ystad.
Stockholms län kunde också erbjuda ett stort utbud av blåsmusik. I Danderyd, Ekerö, Huddinge, Norrtälje, Sollentuna, Stockholms stad, Tyresö, Upplands Väsby, Vallentuna, Värmdö och Österåker konserterade blåsare i ett drygt trettiotal grupper. På Kungliga Musikhögskolan spelade flera blåsorkestrar under dagen i egna framträdanden och vissa av dem tillsammans med Blåsarsymfonikerna på en eftermiddagskonsert. Arméns Musikkår hade uppdrag på Officershögskolan Karlberg och Livgardets Dragonmusikkår svarade för beriden högvakt på Blåsmusikens dag.
I Eskilstuna, Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs, Trosa och Vingåker i Södermanlands län medverkade ett 20-tal ensembler och orkestrar, och i Uppsala i Uppsala län, deltog två ensembler. På två platser i Värmlands län, Kristinehamn och Säffle, framträdde fyra ensembler. Hemvärnets Musikkår Lycksele i Västerbottens län var värd för ett ”blåskalas” på hemmaplan, och i Skellefteå och Umeå bjöds på två konserter.
På fyra orter i Västernorrlands län, nämligen Härnösand, Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik, kunde man lyssna till åtta olika orkestrar och ensembler. Västmanlands län erbjöd blåsmusik i Arboga, Köping och Västerås med sammanlagt åtta orkestrar. Hemvärnets Musikkår Västmanland spelade denna dag i Köping. I Västra Götalands län spelades i många städer och på många orter: Alingsås, Falköping, Göteborg, Härryda, Lerum, Mölndal, Trollhättan, Uddevalla, Vara, Vänersborg och Åmål. Ett drygt trettiotal orkestrar och ensembler medverkade. En av dem var givetvis Hemvärnets Musikkår Göteborg.
Degerfors, Karlskoga och Örebro var de orter i Örebro län som bjöd på blåsmusik med ett tjugotal orkestrar och grupper. Slutligen landar vi i Östergötlands län, där 12 musikkårer och andra ensembler spelade upp i Mjölby, Motala, Norrköping och Vadstena. Hemvärnets Musikkår Östergötland, spelade i Mjölby, Motala och Vadstena tillsammans med lokala orkestrar.
Kan man bli annat än imponerad över antalet medverkande ensembler, orkestrar och musikanter? Och är man något insatt i Blåsmusiksverige, så vet man att deltagandet inte var hundraprocentigt. Det finns fler orkestrar och grupper än de som visade upp sig den 25/5. Även om det råder brist på blåsare, finns per idag både volym och kvalitet att vara stolt och glad över!
Mer information om Blåsmusikens dag finns på https://blasmusikensdag.com