Under rubriken “militärmusik – en diskurs” anordnar tyska Bundewehrs Militärmusikcentrum i samarbete med tyska försvarsmaktens socialorganisation och universitetet i Düsseldorf sedan drygt 20 år ett vetenskapligt symposium. Temat för 2025 är “Militärmusik i medial kontext”.
En diskurs är “en utförlig och allvarlig behandling av ett ämne i tal eller skrift”. Detta kan låta en smula överdrivet akademiskt. Valet av ämnen och föreläsare är allvarligt men fjärran från långtråkigt – vilket framgår i det följande.
Initiativtagaren till symposierna är professor Dr. Volker Kalisch från Robert Schumann musikhögskola i Düsseldorf. Högskolan är lärosäte för akademiska studier av musik. Högskolan har ca. 850 studenter från 40 länder. Där finns 47 högskolelärare på hel- och deltid och 200 gästföreläsare för individuell kunskapsförmedling. Högskolan arbetar nära med tyska försvarets utbildningsmusikkår, ”Ausbildungsmusikkorps”, också i Düsseldorf. När serien av symposier tog sin början, förklarade professor Dr. Kalisch, att ”det är nödvändigt att bygga en bro mellan musiken i försvarsmakten och musiken som vetenskap”. Han fortsatte: ”efter att ha sagt detta, önskar jag hålla fast vid att det existerar en skillnad och att man måste undvika att likställa begreppet militärmusik med musik inom en försvarsmakt. Medan militärmusik tvivelsutan är en del – och säkerligen en viktig del – av musik inom försvarsmakten, är det alltid problematiskt att likställa ett visst område inom musiken med en specifik yrkesgrupp”.
Musik i försvarsmakten är en del i en sig ständigt förändrande musikalisk realitet som når ut till en bred publik och därvid förmedlar differentierade och individuella känslor – känslor som kan vara goda eller ibland dåliga. Inte minst efter Andra Världskriget blev ett antal marscher och melodier om inte uttryckligen förbjudna så dock ”oönskade”. Med målet att föra musiken inom försvaret närmare musiken som vetenskap organiserar tyska försvarsmusikcentrum i Bonn årligen ett symposium, en diskurs. De föredrag och de underlag som presenteras dokumenteras därefter i bokform omfattande 170 – 300 sidor. Konferensspråket är tyska liksom de böcker med bidrag som publiceras, men vissa av de föredragande använder engelska också i motsvarande dokumentation. Det bästa sättet att beskriva målet för detta ambitiösa projekt och hur de ledande idéerna kommuniceras, är en förteckning av de senaste 24 årens symposier:
- Hans Felix Husadel – produktion och arbete, 13 föredrag
- Musik och kris, 13 föredrag
- Funktionalisering och idealisering i musiken, 12 föredrag
- Musik som den uppfattas av andra och i egenperception, 12 föredrag
- Musik och statsmakten, av militärmusik i Tyskland – militärmusik i Tyska Demokratiska Republiken, DDR, 14 föredrag
- Militärmusik mellan nytta och missbruk, 16 föredrag
- Popularisering artifisering i militärmusik, 13 föredrag
- Symboler, ceremonier, ritualer: verkan av militärmusik i nationella och statliga sammanhang, 10 föredrag
- Modern historia som den återspeglas i militärmusiken, 13 föredrag
- Militärmusik och Första Världskriget, 12 föredrag
- Tyska Försvarsmusikcentrum, ”Zentrum der Militärmusik der Bundeswehr”, 1955-2015 -, återblick – reflektioner – framtid 1955 – 2015, 15 föredrag
- Militärmusik i tyska försvarsmakten och dess repertoar, 11 föredrag
- Nya koncept och innovation inom militärmusiken, 10 föredrag
- Militärmusik och musikkultur inom medelklassen, 10 föredrag
- Militärmusik som kulturambassadör, 10 föredrag
- Året 1789 och dess konsekvenser: revolutionär militärmusik, 11 föredrag
- Militärmusik och religiositet, 12 föredrag
- Krig och (militär-) musik – platser – ritualer – klang, 11 föredrag
Som sagt, konferensspråket är tyska. Varvid dock föredragshållare, som inte behärskat flytande tyska, har hållit sina föreläsningar och skriftliga bidrag på engelska.
Det har förekommit ett icke föraktligt antal inom sitt område kända icke-tyska föredragshållare, t.ex. Thomas H. Palmatier, Alenka Barber-Keersovan (Australien), Svanibor Pettan (Kroatien), Lasanti Manaranjanie Kalinge Dona (Sri Lanka), John Baily, Jasmina Talam (Bosnien), Ann-Marie Nilsson (Sverige), Franz Kriznar (Slovenien), Suzel Ana Reily (Brazilien), Morag Josefine Grant (Skottland), Francis Peters (Belgien) , Erwin Nigg (Schweiz), Leon L. Bly, Damien Sagrillo (Luxemburg), Elisabeth Anzenberger (Österrike), Arnstein Lund (Norge), Bernhard Heher (Österrike).
Symposiet år 2025 kommer att genomföras, som vanligt, i Bonn, i Gustaf Stresemann Institutet, Langer Grabenweg 68, 53175 Bonn. Tidpunkt är 9 och 10 september, 2025. Temat kommer att vara ”militärmusik i medial kontext”. I en värld där inflytandet från tryckta och elektroniska medier är överväldigande, kommer detta symposium att försöka illustrera och diskutera den roll, som militärmusiken har haft, har i dag och kan ha i framtiden i medievärlden och de konsekvenser detta kan ha. En detaljerad flyer återfinns under https://www.bundeswehr.de/resource. Eller kontakta Zentrum Militärmusik der Bundeswehr, Robert-Schuman-Platz 3, 53175 Bonn, Tel.: 0228 – 433 20 302, Fax: 0228 – 433 20 420 eller E-Mail: ZmilMusBw@Bundeswehr.org.
Efter mer än två årtionden av diskurs med militärmusik som tema, kommer 2025 års symposium att vara en fortsättning av tyska Militärmusikcentrums interdisciplinära vetenskapliga diskussion i en omvärld fylld av vinklad opinion och ”faked news” – men självfallet också korrekt information.
Bildtext för omslagbilden: Föredragshållare vid Symposium 2024: Krig och (militär-) musik. Trea från höger i bilden överste Christoff Scheibling, ställföreträdande chef Militärmusikzentrum och fjärde man överstelöjtnant Burkhard Zenglein, konferensledare