Ing 4:s musikpaviljong i Boden har fått nytt liv. Men varken Ing 4 eller sedermera Ing 3 som regemente finns kvar.
Många förbipasserande har nog förundrats över den fina paviljongen med kupoltaket, men det är troligen få som har kännedom om historiken. Tyvärr tog paviljongen, som är över 100 år gammal, stryk av tidens tand, och man befarade att den en dag skulle tippa omkull. När Ing 3 avvecklades i samband med vågen av regementsindragningar under 1990-talet, och nya ägare till området tog över, uppstod frågan om vem som har ansvaret för dess fortlevnad. Nu är frågan uppenbarligen löst. En restaurering har också äntligen blivit klar.
Ing 4 föddes i samband med att förband i norr från 1800-talets slut omorganiserades. Enligt ett riksdagsbeslut 1901 skulle en ingenjörkår etableras i Boden, och andra förbandsenheter kom snart att följa efter. Riksdagen fastställde 1903 Bodens Ingenjörskårs stat för kommande år, och nu började det hända saker. Bodens garnison höll på att bildas.
Att förbandet skulle ha en musikenhet nämndes första gången i en Ingenjörskårorder år 1909. Musiksergeant Gudmundsson blev efter genomförd utbildning kårens musikanförare, och musikkåren deltog för första gången vid förbandets krigsmanserinran 1911. Under ungefär samma tidsperiod hade närmaste grannen – artilleriregementet A 8 – flyttat in och också begåvats med en mindre musikkår, och sannolikt var det under den här tidsperioden som paviljongen byggdes.
1918 överlämnade musiksergeanten Gudmundsson, som vid det här laget befordrats till musikunderlöjtnant, taktpinnen och chefskapet till nyutnämnde musikunderlöjtnanten Viktor Widqvist. Året därpå togs denna grad bort och ersattes med benämningen musikdirektör. Den nya musikdirektören Viktor Widqvist skulle med tiden bli en av landets främsta marschkompositörer.
På den gamla bilden ses musikdirektör Widqvist i mitten posera framför paviljongen med sina elever och musiker.
Viktor Widqvist var verksam vid Ing 4-kåren i Boden åren 1918–1922.
Skrivet av Walter Grape