Sommartid är högtid för oss blåsmusikälskare med musik av olika slag på diverse ställen. Ett av dessa ställen med gamla anor är Botaniska trädgården i Visby, där bland annat Gotlandsmusiken huserar flitigt till glädje för alla bofasta och turister på ön.
Veckan före midsommar hade jag glädjen att få bevista en konsert med Gotlandsmusikens sextett på Solvisarplan som ligger centralt i DBW:s botaniska trädgård med den ståtliga rosterrassen som publikplats. Trädgården har anor från 1854 och fick sin nuvarande utformning på 1930-talet. Den ägs av Sällskapet De Badande Wännerna (DBW), som bildades redan 1814, och drivs i samarbete med Region Gotland.
Sommarkvällen var perfekt för en utomhuskonsert, vilket inte är alltför vanligt i vårt land, med en stilla bris och behaglig temperatur. Publiken var på plats tidigt för att finna sig en bra plats på kalkstensmurarna vid de ståtliga rosorna.
Sextetten bestod av en traditionell mässingssextett med Eb- och Bb-kornetter, althorn, två tenorbasuner och bastuba. Alla instrumenten, utom bastuban, var av gammal svensk typ och trakterades av musiker iförda polkagrisrandiga kavajer och halmhattar. Ibland gör sig musiken bäst om den får vara fri från utstyrslar, enligt min mening, men det kanske finns en tanke bakom. Duktiga musiker som dessa behöver inte klä ut sig för att behaga publiken.
Gotlandsmusiken består av flera olika ensembler och i sin beskrivning av verksamheten för brassextetten framgår att de vill värna om den traditionella brunnsmusiken, vilket hedrar dem. Programmet för kvällen hade dock inget speciellt tema och verkade mer vara lite fritt hopplockat. För egen del hade jag nog förväntat mig lite mer typisk brunnsmusik och saknade operettmusiken, ouvertyrerna, valserna och de lite mer krävande låtarna. Eftersom det var duktiga musiker i ensemblen hade jag sett fram emot något mer utöver de vanliga enkla slagdängorna, för att entusiasmera publiken i den anrika parken. Det hade även varit trevligt med en mer genomtänkt presentation av brunnsmusikens bakgrund och anor kopplade till den fina parken.
Gotlandsmusiken har sedan en tid tillbaka även ett uppdrag från Försvarsmakten och bedriver ceremonimusik vid det återupprättade regementet på Gotland, P18. Som avtalsorkester och i uniform kommer de att utföra huvuddelen av P18:s musikuppdrag under namnet Gotlands regementes musikkår. Det skulle vara intressant att få höra dem i denna roll, vilket jag hoppas på vid tillfälle.