Från den årliga Känsökursen i Göteborg för unga blåsorkestermusikanter kommer följande artikel.
Hemvärnets Musikkår Göteborg med stöd av Elfsborgsgruppen och Göteborgs garnison startade 2012 ett musikläger för unga blåsare i åldrarna 15-25 år. Numera finns musiklägret även med i Försvarsmusikens utbildningskatalog. En stark pådrivare var musikhandläggaren vid Elfsborgsgruppen major Hanseman Samuelsson, som nu gått i pension. Rekryteringen av morgondagens blåsare är en nyckelfråga för hela musiksverige i allmänhet – för Försvarsmusiken och Hemvärnet i synnerhet.
Det är fantastiskt att få vara tillbaka i år igen och möta alla dessa ungdomar, säger dirigenten David Lundblad. Årets upplaga samlade 62 ungdomar och innehöll alla av den stora symfoniska blåsorkesterns instrument inkl fagott och oboe. Vi har ett fast dagsschema med stämrep, sektionsrep, ensemblespel och tuttispel mellan 08.30 – 20.00. Totalt innebär detta 7,5 tim spelning för varje musiker vilket bådar för en fin utvecklingskurva under veckan. Vidare har årets väder gett fantastiska möjligheter till sol och bad. Vi har professionella instruktörer för coachning av alla sektioner, instrumentgrupper och individuellt. Instruktörerna fyller dessutom en väldigt viktig roll att hoppa in i orkestern och förstärka stämman när så behövs. En hel del av repertoaren innehåller stycken som innebär “stretchning” av varje elevs förmåga. Då känns det tryggt med en spelande instruktör som tar lead och som man kan följa. Vidare ingår exercis och marschträning i programmet.
Kursen vänder sig till en bred grupp ungdomar mellan 15-25 år, fortsätter David. Vi förutsätter att alla har viss instrument- och orkestererfarenhet men vi ställer inga formella krav eller genomför någon provspelning. Ett absolut krav är att alla instrumentgrupper är fyllda – annars får vi inte den kompletta symfoniska blåsorkestern och då får eleverna inte heller upplevelsen av att spela i den typen av ensemble. För många av våra elever är det faktiskt första gången – många orkestrar och kulturskolor sliter med utmaningen att få komplett besättning för sina blåsorkestrar. Och självklart finns här ingen elbas eller någon keyboard för att fylla ut obesatta blåsstämmor!
Vi börjar jobba tidigt med repertoaren, berättar David. Fokus ligger på verk för stor symfonisk blåsorkester. Vi vet i förväg inte vilken nivå varje instrumentgrupp kommer att ligga på – däremot vet vi av erfarenhet att hellheten ofta blir väldigt bra efter några dagars rep. Av en bruttolista av stycken blir ca 30% kvar när vi vet nivån på varje sektion. I år har vi till exempel en fantastisk valthornssektion bestående av 6 duktiga elever – då väljer vi givetvis något utmanande för dem.
Upplägget baserar sig på att varje elev skall få med sig något från kursen och bli sporrad att fortsätta spela sitt instrument och utvecklas i ensemblespel. Min bild efter flera års medverkan i Känsökursen är att de flesta elever på kursen fortsätter spela på något sätt. Ca 4 elever per år går vidare till musikhögskola för att göra musiken till sin profession. Och ca 10% tar steget att börja spela i någon hemvärnsmusikkår.
Kursen var väldigt kul och vi har sovit ganska lite, säger Oscar Eklund, 19, valthornist från Huskvarna och studerande på Chalmers. Oscar spelar med MUK (Marinens Ungdomsmusikkår) och Allianceorchestret. David som dirigent är föredömlig i att kunna illustrera ett visst spelsätt för oss och hur en specifik klang skall låta – t. ex. “som Amerikanskt Hollywood-sound”. Och instruktören Kjersti Vanderlock var den bästa jag haft någonsin.
Det var första gången även för mig, säger Victor Anderssom, 19, IT-studerande från Marieholm som till vardags spelar slagverk i HvMk Eslöv, som tipsade honom om kursen. Väldigt trevliga människor, rolig musik och ett bra slagverk på 8 elever. Kanske lite mera marschträning till nästa år?
Min musiklärare i Svenljunga tyckte jag skulle komma ut i världen, berättar Erika Danielsson, 23, klarinettist från Kalv och student på Chalmers. Hon var med redan 2018 och detta var fjärde gången på Känsö. Det bästa på lägret är att alla är så glada och att man orkar spela så mycket. Instruktörerna är väldigt engagerade och en stor inspiration.
Jag var med första gången 2019, berättar Hulda Wermelin, 21, saxofonist från Varberg. Så fick jag tipset att börja spela i Hvmk Halland och med det följde en utveckling så att jag nu blivit intagen på klassisk saxofon på Musikhögskolan i Stockholm. Känsökursen är väldigt duktiga på att fånga in alla – att få alla att känna sig behövda och att räcka till. Det är fantastiskt kul med ett stort verk att bita i (“Draken”). Kanske kan man försöka sig på ett klassiskt verk till nästa år ex.vis en symfoni? Och en ny marsch – “Hemvärnets marsch” är bra, men det finns flera bra marscher.
Kursledningen har bestått av Daniel Rodhe, Ulf Krüger, Joel S Lundberg och Zanna Brodin, Hemvärnets musikkår Göteborg . Vidare har medlemmar ur HvMk Göteborg varit med som funktionärer och fadderansvariga under veckan. Under veckan besöktes Känsö av stabschef Peter Rehnberg och utbildningsadministratör Karin Egholt, Försvarsmusiken.
Årets kurs innehöll 30% deltagare från Göteborg med omnejd följt av mellansverige 24%. Övriga deltagare kommer främst från syd- och sydöstra landet (37%). Endast 3 elever kommer från norra Sverige och 1 elev från Stockholm.
Instruktörer på plats:
● Anders Lundin, GWO, eufonium&brass
● Kjersti Vanderlock, GWO, valthorn&brass
● Ulrik Höglund, GWO, trumpet&brass
● Göran Carlsson, GWO, klarinett&träblås
● Mia Berg, GWO, flöjt&träblås
● Mario Saez Lopez, GWO, fagott
● Martin Lillberg, slagverkspedagog Kulturskolan Göteborg, HvMk Göteborg, slagverk & marschexercis
● Anna Maria Boethius-Rodhe, HvMk Göteborg, kursläkare, oboe
● Daniel Rodhe, saxofonpedagog, HvMk Göteborg, saxofon&träblås
Konsertprogram söndagen den 30 juni 2024 vid Nordstans köpcentrum, Göteborg:
● “Hemvärnets marsch” Helge Damberg
● “Sol över Hälsö” (tillägnad Åke Edefors) Jerker Johansson
● “How to train your dragon” JohnPowell
● “Major Samuelsson” (tillägnad musikhandläggare Hanseman Samuelsson)
David Lundblad
● “Serenade for a Picket Fence” Norman Leyden
● “En Hälsingesägen” Curt Larsson
● “Strövtåg i hembygden” Gustaf Norén/Björn Dixgård
● “Do-Re-Mi” Richard Rodgers arr Takashi Hoshide
● “Vår Marin” Fredrik Gustafsson
Göteborg 2024-07-02
Gunnar Preifors, Hemvärnets Musikkår Göteborg
Foto: Martin Lillberg