En något kulen torsdagskväll, 5 mars, då olika orosmoln sprider sig över landet, kan det vara trevligt att gå in i värmen i det anrika Riddarhuset, i Gamla stan i Stockholm. När det dessutom är annonserat konsert med Fredrikshovsensemblen ur Arméns Musikkår ökar förväntningarna ytterligare på en fin kväll.
Under ledning av musikdirektör Andreas Hanson, som hade gjort en djupdykning i de gamla blåsmusikarkiven från perioden före 1850, framfördes ett lite ovanligt program. Fredrikshov, på Östermalm i Stockholm, har en anrik och brokig historia som är intressant. Namnet Fredrikshovsensemblen har hämtats från de gamla kasernerna som brukades av Svea livgarde åren 1802-1888, där förmodligen musiken från dagens program spelades när det begav sig. Denna avdelning ur Arméns musikkår, om ett tjogtal musiker, framförde de gamla verken på ett, som vi förmodar, tidstypiskt sätt. Den klang som man för 200 år sedan kunde frambringa med både serpenter och ofikleider i orkestern har vi idag svårt att föreställa oss, men man kunde ana på den ljusa och något spröda klangen hur det kunde bli utan de idag vanligare bastuborna, eufonierna och bastrombonerna som står för grunden i klangen.
Kvällens program bestod av musik skriven av de, på den tiden stora kompositörerna, Donizetti, Weber, Kuhlau och Haydn. Andreas Hanson, som även var konferencier, gav publiken en målande och mycket intressant bakgrund till musiken som framfördes. Tack vare dessa presentationer blev konserten betydligt mer givande både för de mer pålästa liksom för oss vanliga besökare. Enligt Hanson fick vi förmodligen även vara med om en premiär i Sverige för marschen Kröningsmarch, av den dansk/tyske kompositören Friedrich Kuhlau.
Den nästan fullsatta lokalen fick njuta av fint musicerande som kräver lite extra av musikerna i en mindre ensemble som denna. Det var med värme inombords man kunde bege sig ut i kvällsmörkret på väg hem. Om några veckor är det dags för musikerna att bege sig ut på gatorna för årets vaktparadspremiär, 1 april. Hoppas att de får lite bättre väder då.
Taktfast nedtecknat
Jan Thor