RUM:s blåslandslag

Varje sommar får unga i åldern 15–25 år från hela Sverige chansen att spela tillsammans i RUM:s Blåslandslag, en av RUM:s äldsta verksamheter. Under två veckor musicerar de på hög nivå och utvecklas tillsammans.

Målsättningen är att skapa landets bästa amatörblåsorkester för ungdomar och att genom dem inspirera det lokala blåsmusiklivet i hela landet, liksom att bevara och utveckla den svenska blåsmusiktraditionen.

RUM:s Blåslandslag har funnits sedan 1975, men har haft olika namn under åren, som Nationsungdomsorkester och RUM:s Blåsarsymfoniker. Många av de tidigare landslagsspelarna har valt att som vuxna fortsätta sitt musicerande som antingen professionella blåsare, slagverkare, musiklärare eller engagerade amatörer.

RUM:s Blåslandslag är unikt i svenskt musikliv. En bättre amatörblåsorkester finns knappast, eftersom förutsättningarna är helt unika för en amatörorkester. Repertoaren blir utmanande, besättningen blir fulltalig och nivån sätts av din egen förmåga.

RUM:s Blåslandslag leds alltid av en professionell dirigent. I år 2022 är det Helge Haukås, som inte bara har en lång karriär som dirigent utan som också undervisat i dirigering vid Grieg-akademien i Bergen. Till sin hjälp har han instruktörer på samtliga instrument som alla är erfarna orkestermusiker.

Under tre dagar i juli ger man konserter i Sverige på väg ner mot årets huvudmål World Music Contest i Kerkrade, Nederländerna:

  • KULTURSCENEN, MJÖLBY Tis 12 juli kl 19.00
  • ÅTVIDS STORA K:A Ons 13 juli kl 19.30
  • ROTUNDAN, TRELLEBORG Tors 14 juli kl 18.30