Ryska toner i Södertälje med Torgny Hanson Wind Orchestra

Söndagen 10 oktober konserterade Torgny Hanson Wind Orchestra (THWO) i  Frälsningsarméns lokaler i Södertälje.

Ett 80-tal personer lyssnade till konserten med titeln Ryska toner. THWO är en stor symfonisk blåsorkester, 48 musiker från alla delar av landet, satt på scenen vid söndagens konsert. Musikerna är professionella, f.d. professionella musiker, musiklärare och skickliga amatörmusiker. För att vara en icke helt professionell orkester ligger THWO på den absoluta toppen i kvalitet, både i Sverige och internationellt. Torgny Hanson, som dirigerar orkestern och som givit sitt namn till den, är ett välkänt namn i blåsmusiksammanhang. Solist på trombon i Rimskij-Korsakovs konsert för trombon och orkester var Therese Hammarberg.

Nils-Åke Nilsson, även han välkänd i blåsmusikkretsar som f.d. militärmusiker, musikskolledare, dirigent för hemvärnsmusikkårer och lärare för hemvärnets dirigenter, säger så här efter att ha lyssnat till konserten: ”Det var en mycket trevlig konsert med intressant musik, och imponerande bra spelat av musikerna som träffas en helg och repeterar intensivt. Det märks att orkestern trivs med Torgny som dirigent, och han har så fin kontakt med sina musiker. Therese framförde trombonkonserten mycket musikaliskt och musikantiskt, och flera orkestermusiker gjorde också fina solistiska insatser. Torgny Hanson presenterade programmet med precis de kommentarer som behövdes. Frälsningsarmén i Södertälje är en fin konsertlokal och en trevlig kyrka som bidrar till en familjär konsertstämning”.

Text: Hans Nordmark

Bild: Patrik Birgestam

Från programbladet kommer här det kompletta konsertprogrammet och presentationer av
dirigent och solist.

Program
Modest Musorgskij, bearb. Andreas Holmlund – Gryning över Moskvafloden
Nikolai Rimskij-Korsakov, bearb. Walter Nallin  – Konsert för trombon och orkester
Pjotr Iljitj Tjajkovskij, Arr. Cheyette – Roberts Romans, op.6, nr. 6
Dimitrij Sjostakovitj, Arr. Frank Erickson  – Folkdanser
Alexander Borodin, Arr. Albert Thiry  – Polovtsiska danser
Paus
Sergej Prokofjev  – Marsch ur Kärleken till de tre apelsinerna

Arr. Sammy Nestico  – Pråmdragarna på Volga

Nikolaj Rimskij-Korsakov Arr. Frank Winterbottom  – Capriccio espagnol
Dimitrij Sjostakovitj Arr. Johan de Meij  – Lyrisk vals ur Svit för varietéorkester
Semjon Tjernetskij  – Salut Moskva

Solist

Dagens solist, Therese Hammarberg på trombon, är ny i orkestern, men verkligen på hemmaplan just här. Therese fick nämligen sin första musikaliska fostran i Frälsningsarméns musikkår i Södertälje under Torgny Hansons ledning och vakande ögon. Efter Adolf Fredriks musikklasser och Estetiska programmet på Södra Latins gymnasium i Stockholm studerade hon på musikerutbildningen och orkesterdiplomutbildningen vid Kungliga musikhögskolan. Therese har tjänstgjort i många av landets symfoniorkestrar och har sedan 2002 varit anställd som stämledare i Östgöta Blåsarsymfoniker och i Östgöta Brasskvintett. Hon medverkar också i andra sammanhang, till exempel i Folkoperans uppsättning av Tolvskillingsoperan hösten 2019. Och nu är turen kommen till THWO! Välkommen hem, Therese!

Dirigent

Torgny Hanson är uppväxt i Malmö. Han började sin musikaliska bana vid elva års ålder som kornettist i Frälsningsarméns musikkår i Malmö, som leddes av hans far. Han utbildade sig vid Musikhögskolan i Malmö, med den danske trumpetaren Knud Hovaldt som lärare. 1971 studerade Torgny trumpet för Bernard Brown vid Guildhall School of Music i London. Senare blev han själv lärare vid Musikhögskolan i Malmö och även vid Musikhögskolan i Stockholm. Under några år byggde han upp musikutbildningen vid Dalarö folkhögskola. Torgny Hanson har varit dirigent och konstnärlig ledare för Östgöta blåsarsymfoniker och kapellmästare för Stockholms blåsarsymfoniker. Han fortsatte sedan sin bana inom Försvarsmusiken och blev försvarsmusikinspektör med överstelöjtnants grad. Han hade som sådan ansvar inte bara för de professionella och värnpliktiga musikkårerna inom försvaret, utan även för hemvärnsmusiken. Hela tiden har han hållit fast vid musiken inom Frälsningsarmén och var under fyra decennier dirigent för FA:s musikkår i Södertälje och Söderkårens musikkår i Stockholm.
Torgny är ofta anlitad som gästdirigent och gästrepetitör för både professionella orkestrar och amatörorkestrar, och även som domare i brassbands- och blåsorkestertävlingar i Sverige och utomlands. Under större delen av 90-talet var han dirigent och konstnärlig rådgivare för National Youth Wind Orchestra of Great Britain, och han är sedan många år ”Conductor in residence” för Imperial Brass, ett elitbrassband i USA.
Under ett antal var Torgny konstnärlig ledare för S:t Tomas Symfoniorkester i Vällingby. Tidigare har han haft samma uppgift i orkesterföreningarna i Södertälje och Linköping. Häromåret var Torgny åter i tjänst i försvarsmusiken, som vikarierande musikdirektör för Arméns musikkår, men nu har han återvänt till frilansande. Och till eget kornettspel, vilket har lett till att han dels spelar med Frälsningsarméns musikkår i Södertälje, dels har startat, spelar med och leder ett pensionärsentusiastbrassband, Östby Silver Band. Och så har han alltså sin egen orkester, THWO, som speglar stora delar av hans bana inom musiken.