Spel på slottet

 

Från och med imorgon, lördagen den 31 oktober, kommer ni kunna se ’spel’ på Kungliga slottet i Stockholm. Detta innebär att man under vinterhalvåret går i ide med full musikkår och istället spelar på jägarhorn och trumma. Oftast förevisas olika signaler som spelades på slagfälten för länge sedan – och vissa signaler som används än idag inom ceremonier och på kaserner runt om i landet!

Trumslagaren marscherar tillsammans med vaktstyrkan från Mynttorget och spelar truppen i takt. På gevärsbron vid yttre borggården står jägarhornisten och blåser uppställningssignal. De spelar därefter paradmarsch under parad för fanan tillsammans.

Ända in på 70-talet var vaktparad med musikkår det första alternativet året runt. Då alla militärmusiker hade trumma och jägarhorn i grundutbildningen kunde man därför vid dåligt väder växla om till dessa instrument. I och med Arméns trumkårs grundande kom de att ta över vintervaktparaderna som inte existerat sedan militärmusikens nedläggning på 70-talet. Då TRK lades ner 2009 har man fått gå över till jägarhorn och trumma, det som kallas för spel.

Medan pågående vaktstyrka löser av vakterna runt slottet spelar musikerna ett signalprogram. Vanligtvis med följande signaler på först trumma och sedan jägarhorn. Revelj, uppställning, paradmarsch, larm, eld, eld upphör, generalmarsch, troppning, korum och tapto.

 

Spel på slottet – varje onsdag och helgdag klockan 12.15 på yttre borggården (13.15 röda dagar). Se vår kalender för exakta datum och tider. Klicka här!

På bilden ser ni spel ur Arméns Musikkår. Men – är det inte MMS ordförande Sven Lundberg som står som fanförare på gevärsbron i bakgrunden?