Robin Wahl är förutom MMS-medlem med engagemang i vår sociala media-grupp även musikaliskt ansvarig för Eksjö Tattoo. För närvarande är han på besök i Norfolk för både möte med de stora tattoo-organisationerna runt om i världen och för att bevista det tattoo som genomförs där. Här skriver han om några av sina intryck.
För 26:e gången anordnades Virginia Arts Festival i Norfolk där Virginia International Tattoo är en av huvudattraktionerna. Tattoot var också värdar för det årliga mötet för International Association of Tattoo Organizers (IATO) där undertecknad deltog som representant för Eksjö International Tattoo (EIT). I IATO ingår många av de stora tattoona i världen som Edinburgh, Halifax och Basel. Tattoot i Eksjö är det minsta i organisationen.
Förutom att träffas och diskutera aktuella frågor och gå på föreställningen erbjöds bland annat VIP-mingel och besök på ett hangarfartyg. Mötets stora diskussionspunkt i år var ekonomi. Inflationen har medfört att kostnaderna för att anordna ett tattoo har stigit med upp till 30% vilket i sin tur påverkat biljettpriserna. Organisationen bakom The Royal Edinburgh Military Tattoo tror sig likväl kunna sälja slut som vanligt, men föreställningarna i Norfolk var knappt halvfulla. Vad inflationen kommer innebära för EIT lär utkristalliseras under nästa år.
Torsdagens (20/4) premiärföreställning föregicks av en flaggparad med representanter från Natos alla 31 medlemsländer med en kortare ceremoni med tal av borgmästaren i Norfolk och generaler ur Nato-staberna. Särskild uppmärksamhet gavs till Finland, alliansens senaste medlem, och de finska representanterna var märkbart rörda av situationen. Förhoppningsvis finns ytterligare en fana med gult kors på blått fält med på nästa års flaggparad.
Virginia International Tattoo gästades av deltagare från sju länder (Länk till fullständig lista). Från Lettland deltog The Central band of the Latvian Armed Forces som bjöd på samma program som när de deltog i Eksjö i somras. Från Frankrike deltog en orkester ur flottan med säckpipor och skalmejor, Bagad de Lann-Bihoué, vilket var ett något udda inslag. De hade en helt annan repertoar en den som åtminstone jag är van vid att höra på säckpipa i sådana här sammanhang. En trum- och stepp(!)-ensemble, Crazy drummers, hade kommit hela vägen från Odessa i Ukraina. De bjöd på en fartfylld show och fick onekligen mest applåder. Något lugnare var musikkåren från Singapore, The Central band of the Singapore Armed Forces, som hade med sig både dansare och en stråkkvartett. Jag vill minnas att samma orkester besökte tattoot i Malmö för ett antal år sedan. De utländska kårerna fick tyvärr hålla sina program ganska så korta, inte över sju minuter, till förmån för bland annat ett 35(!) minuter långt inslag med ”massed bands” i början av föreställningen.
I övrigt deltog ett antal säckpipeband från USA, Australien och Storbritannien, musikkårer ur U.S. Navy och U.S. Marine Corps, dansare från Nya Zeeland och The U.S. Marine Silent Drill Plattoon. De sistnämnda bjöd på drill och exercis i absoluta världsklass. Tattoots tema var ”soldatfamiljer” och det bjöds på flera inslag med stark patriotisk och sentimental prägel. Föreställningen varade i två timmar, utan paus, och undantaget de långa massed band-inslagen var det ett varierat och tempofyllt program. Ett minus var mixningen av ljudet där bland annat en akustisk gitarr tilläts överrösta 50 säckpipor…
För den som gillar marscher så var föreställningen en besvikelse. Jag räknade, undantaget säckpipemarscherna, till totalt fyra varav samtliga användes för in- och utmarsch. Förutom två lettiska marscher spelades John Philip Sousas Semper Fidelis och Nobles of the Mystic Shrine. Jag är kanske konservativ men jag har svårt för hur de amerikanska kårerna låter när marscherna spelas. Musikkårerna är bra ensembler men låter som marscherande storband. Av de 35 musikerna i U.S. Marine Band Quantico fanns exempelvis bara två klarinettister.
Likväl – får jag möjligheten besöker jag gärna Virginia International Tattoo igen. Det bjöds på en välproducerad föreställning med artister i världsklass.