Allt du behöver veta om Eksjö Tattoo

Dsc 4716

Pressreleasen från EIT 2024 innehåller det mesta du behöver veta för att vara informerad om årets största militärmusikaliska händelse i Sverige. Aktuell och uppdaterad info hittar du säkrast på eksjotattoo.se

Nu är det bara drygt 2 veckor kvar till Eksjö International Tattoo 2024!

Som de flesta känner till går huvudarrangemanget av stapeln den 25 – 27 juli, vilket innebär att orkestrar från hela världen marscherar in på kullerstenarna på Eksjö Torg för att genomföra en 2 timmar lång föreställning tillsammans med dansare och årets solist Niklas Asknergård. Eksjö International Tattoo som är det enda internationella Tattoo i Sverige genomförs nu för trettonde gången sedan 1989. Ca 400 musiker deltar i showen.

Arenan som är placerad mitt i den gamla trästaden, på stora torget, rymmer ca 2000 personer per föreställning. Fyra föreställningar torsdag-lördag är planerade och i dags dato har sålts drygt 6000 biljetter av ca 8000 möjliga.

Årets förställningar går av stapeln vecka 30, närmare bestämt:

Torsdag 25/7 kl 20:00
Fredag 26/7 kl 20:00
Lördag 27/7 kl 15:00
Lördag 27/7 kl 20:00

Tattooveckan 2024

Tattooveckan innehåller mer än de fyra föreställningarna. Under veckan kommer banden erbjuda kostnadsfria spelningar både i våra grannkommuner och i Eksjö, bland annat i kyrkan och på Museigården. Se schema nedan:

Onsdag 24/7

11:30 Eksjö Stadsmarsch med Finska Marinens Musikkår och Drilltropp ur Wachbataillon Berlin
14.00 Nässjö Stora Torget – Konsert med Caberfeidh Massed Pipes & Drums med White Rose Highland Dance Company
15:00 Vetlanda Forngården – Konsert med Japanska arméns centralmusikkår

Torsdag 25/7

11:30 Eksjö Stadsmarsch med Helsingør Pigegarde och Drilltropp ur Wachbataillon Berlin
20.00 Eksjö Stora Torget – Eksjö International Tattoo 2024

Fredag 26/7

11.30 Eksjö Stadsmarsch med Caberfeidh Massed Pipes & Drums med White Rose Highland Dance Company
14.00 Aneby Fredstorget – Konsert Svenska Marinens musikkår
15.00 Jönköping Hoppets Torg – Konsert med Finska Marinens Musikkår
15.00 Eksjö Eksjö Kyrka – Konsert med Japanska arméns centralmusikkår
15.00 Mariannelund Filmbyn – Konsert med Helsingør Pigegarde
20.00 Eksjö Stora torget – Eksjö International Tattoo 2024
22.30 Eksjö Eksjö Stadshotell – After Tattoo med delar av Caberfeidh Massed Pipes & Drums

Lördag 27/7

10.00 Sävsjö Stora Torget – Konsert med Caberfeidh Massed Pipes & Drums med White Rose Dance Company
11.00 Tranås Storgatan – Konsert med Belgiska marinens musikkår
11.30 Eksjö Stadsmarsch med Svenska Marinens Musikkår
13.00 Eksjö Museigården – Konsert med Finska Marinens musikkår
15.00 Eksjö Stora torget – Eksjö International Tattoo 2024
20.00 Eksjö Stora torget – Eksjö International Tattoo 2024
22.30 Eksjö Harrys Eksjö – After Tattoo med delar av Caberfeidh Massed Pipes & Drums

Mer info om Eksjö International Tattoo 2024: https://eksjotattoo.se/

Årets orkestrar

Japanska arméns centralmusikkår

Image001

Vår mest långväga gäst. Musikkåren är en av Japans tre professionella militära band. Musikkåren, som är stationerad i Tokyo, grundades 1951 och har idag blivit Japans och dess Ground Self-Defense Forces främsta musikkår.

Kåren lyder direkt under försvarsministern och deltar frekvent vid statsanknutna ceremonier då exempelvis utländska statschefer besöker Japan. Skolkonserter, parader, promenad- och kammarmusikkonserter är några av de former som musikkåren uppträder i.

Japan Ground Self-Defense Force Central Band har spelat in fler än 100 CD-skivor sedan starten och har uppträtt i och samarbetat med musikkårer världen över såsom USA, Finland, Storbritannien, Tyskland och Korea.

Marinens musikkår

Image002

Marinens musikkår är en av Försvarsmaktens tre heltidsanställda musikkårer. Med sina 30 professionella musiker gör musikkåren årligen cirka 150 framträdanden, genom medverkan vid statsbesök, kungliga audienser, vaktparader, förbandsspelningar, tattooer och konserter. Marinens musikkår har anor sedan 1680-talet och har verkat i obruten linje sedan dess. Vid flertalet tillfällen har musikkåren deltagit vid utlandsmissioner i bland annat Bosnien, Kosovo och Afghanistan med såväl ceremonimusik som underhållning i personalvårdande syfte.

Med sin långa tradition och musikaliska arv är Marinens musikkår en viktig ambassadör för militär- och blåsmusikens bevarande och utvecklande. Med sin erkänt höga internationella nivå och omfattande konsertverksamhet med en repertoar som spänner brett över olika blåsmusikgenrer är Marinens musikkår idag en av de ledande ensemblerna av sitt slag i värden.

Finska Flottans musikkår

Image003


Flottans musikkår är den finska marinens officiella representationsorkester, stationerad i Åbo och lyder under det finska marinkommandot. Musikkåren består av 32 professionella musiker och uppträder i många olika konstellationer såsom blåskvintett, brasskvintett och brasseptett. Utöver de heltidsanställda musikerna medverkar ibland värnpliktiga musiksoldater.

Flottans musikkår grundades 1919 och konserter ges på hemmaplan i sydvästra Finland, Satakunda och Österbotten. Utöver en mångsidig konsertverksamhet gör musikkåren även uppträdanden på Marinens olika ceremonier och festliga evenemang.

Presidentens sommarbostad Gullranda i Nådendal och dess statliga representationstillställningar hör även till Flottans musikkårs verksamhet, liksom sommarkonserter i den vackra skärgården!

Royal Band of the Belgian Navy

Image004

Belgiska Marinens musikkår grundades 1947 och är idag en av de ledande militära orkestrarna i världen. Musikkåren, som består av 36 musiker och har underhållningsmusik som signatur, framträder med musik av en bred repertoar, däribland pop, jazz och klassisk storbandsrepertoar.

Musikkåren medverkar vid militära ceremonier, tattooer, konserter och i CD-, TV- och radioproduktioner. Kåren har genom åren framträtt tillsammans med en lång rad namnkunniga artister, såsom Johnny Logan, Tutu Puoane, Paquito D’Rivera, Ozark Henry, Paul Michiels och Bert Joris.

Som en värdig ambassadör för Belgien och belgisk musik fyller musikkåren en viktig roll som en PR-plattform för den belgiska försvarsmakten. Musikkåren har deltagit vid ett stort antal musikfestivaler världen över, däribland Kanada, USA, Storbritannien och Kina.

Helsingør pigegarde

Image005

Helsingör Pigegarde grundades 1957 efter ett initiativ av stadens föreningsliv. Kårens första ledare blev Major Hansen, varifrån musikkåren erhöll sina kopplingar till militär disciplin och exercis. Under Hansens ledning utvecklades musikkåren från att vara ett så kallat Tambourkorps med trummor och flöjter till en full harmoniorkester. Musikkåren ägs i privat form med ideella ledare.

Musikkåren uppträder 70-80 gånger per år och har medverkat i evenemang såväl i som utanför Europa. Två gånger om året är musikkåren på turné och kåren har bland annat gästat Tyskland, Frankrike, Japan och USA.

Hemvärnets musikkår Eksjö

Image006


Hemvärnets musikkår bildades 1971 och är en av Sveriges 25 hemvärnsmusikkårer. Musikerna är kvinnor och män i åldrarna 18 till 75 år. Musikkårens främsta uppgift är att utföra ceremonimusik för förbanden i Eksjö garnison.

Eksjö hemvärnsmusikkår är en av landets mest aktiva kårer och genomför årligen flera konserter i Eksjö och omgivande orter. De är också ett stående inslag på Eksjö International Tattoo.

Varje lördag från midsommar till augusti genomför musikkåren vaktparad i Eksjö. Detta inslag har pågått sedan 1995 och har blivit en mycket viktig del av Eksjös musikliv.

The Massed Band of Caberfeidh Pipes and Drums tillsammans med White Rose Highland Dance Company

Image007


Storbritannien har en bred palett av säckpipeband, varje band med sin unika historia och regionala rötter. Några av dessa band utgör tillsammans The Caberfeidh Massed Pipes & Drums. Det sammanslagna bandet utgör ett kulturellt arv som dynamiskt skapar en minnesvärd upplevelse för publiken oavsett vart de framträder.

The Phoenix Pipes & Drums, The Gatwick Caledonian Pipes & Drums, The City of Colchester Pipe Band, The Hampshire Caledonian Pipe Band och The Reading Schottish Pipe Band utgör den sammanslagna musikkåren som här för första gången uppträder i Sverige och Eksjö.

Tillsammans med The Caberfeidh Massed Pipes & Drums uppträder White Rose Highland Dance Company som bjuder på vacker och färgsprakande traditionell dans. Dansgruppen blir ett kärt återseende då de tidigare gästat Eksjö. Medlemmarna kommer ifrån England, Skottland, Sydafrika och USA.

Drilltropp ur Wachbataillon Berlin

Image012


Wachbataillon Berlin (The Federal Ministry of Defence Guard Battalion) är en symbol för den starka och robusta demokratin i Förbundsrepubliken Tyskland. Tillsammans med militärmusiken står bataljonen för representationen vid militära och protokollära ceremonier. Bataljonen är stationerad vid Julius Leber-kasernen i Berlin och ansvarar även för skydd och bevakning av regeringsbyggnader.

Wachbataillon Berlin består av fem kompanier med arméprofil, ett kompani med flyvapenprofil och ett kompani med marinprofil, varför bataljonen i parad kan skådas i alla de tre olika vapenslags uniformer. Bataljonen är en infanteribataljon men används också för ”force protection” av marin- och flygförband. Vid statsceremonier formar bataljonen hedersvakt och uppträder världen över, exempelvis på tattooer.

Niklas Asknergård (solist)

Image010


Niklas är en svensk musikalartist. Han har medverkat i en lång rad musikaler i såväl Sverige som i London. I svensk TV har vi sett honom i bl a Melodifestivalen och Allsång på Skansen.

Niklas uttrycker själv att det är en ära att få var solist i Eksjö International Tattoo. Han ser fram emot att för första gången sjunga i Eksjö och då på Sveriges största internationella Tattoo med band från hela världen.

Under hans år som musikalartist fick han möjlighet att sjunga med ett flertal blåsorkestrar runt om i landet. Det har fortsatt till hans stora glädje och den här gången med band från hela världen upplever han som riktigt stort! Mötet med publiken och musiken ligger honom varmt om hjärtat och han ser verkligen fram emot att få bekanta sig med Eksjö under ett par härliga dagar.

Sofie Carme (Konferencier)

Image011


Vi är mycket glada att kunna presentera årets konferencier som, likt 2022, är Sofie Carme. Sofie utgjorde ett populärt inslag under tattooet 2022, bland annat genom sitt bejublade spel på näsflöjt. Sofie, som är född och uppvuxen i Eksjö, är en känd radioröst då hon till vardags arbetar som programledare vid Sveriges Radio Jönköping.

Sofies tankar kring årets Tattoo:

Äntligen får vi ses igen! Tattoo veckan i Eksjö är verkligen något alldeles speciellt. Musik och glädje som fyller våra gator och torg och jag är otroligt tacksam att få vara en del av detta.
Mitt jobb blir att stå mitt på torget med Eksjös vackra kyrka i bakgrunden och välkomna musiker från hela världen, vilken ynnest!

Dessa websidor använder sk "cookies". Genom att fortsätta att använda våra sidor, accepterar du vårt användande av "cookies". This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer