Äntligen, var väl känslan hos publiken som fyllde Kungasalen på Musikhögskolan efter två år av inställda konserter. Livgardets Dragonmusikkår presenterade ett omväxlande program under ledning av sin nye musikdirektör Joakim Unander. Gästartist var hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson.
För dagen var musikkåren förstärkt med harpa, vilken passade väl in i delar av musikvalet. Konserten inleddes med ”Olympic Fanfare and Theme” av John Williams följt av Per Bergs ”Herigen av Västerbotten”. Sedan var publiken uppvärmd, men kanske lite förvånad inför valet av nästa nummer, som var ”Violer till mor”. En sentimental melodi, som Bertil Boo slog igenom med 1946. Men framförd i David Björkmans arrangemang och sjungen av Karl-Magnus Fredriksson gick den hem.
Karl-Magnus Fredriksson medverkade för övrigt i ”Love Theme” av Ennio Morricone ur filmen Cinema Paradiso, Jean Sibelius ”Var det en dröm” samt två av Ernst Thiels dikter tonsatta av Hugo Alfvén ”Skogen sover” och ”Jag längtar dig”. Med anledning av att musikdirektören och marschkompositören Åke Dohlin skulle fyllt 100 år i år, spelades två av hans marscher: ”För kustartilleriet” och ”Marinens krigshögskolas marsch”. Kvällen konferencier Eugen Qvarnström berättade att Dohin, under tiden som musikdirektör på Gotland, hade en tjänstebostad som sedermera förvandlades till Villa Villekulla i Pippi Långstrumpfilmerna.
För övrigt spelades ”Madrigal” av den österrikiske kompositören Franz Schreker, ”Uvertyren till Candide” av Leonard Bernstein och konserten avslutades med ”Sea Hawk” av Erich Wolfgang
Korngold. Som extranummer sjöng så Karl-Magnus Fredriksson ”O sole mio” med bravur. Ett vinnande val som ledde till långa applåder och bravorop. Med motsvarande bravur bjöd musikkåren på ”Under blågul fana” av Viktor Widqvist som extranummer. Under föreställningen belönades hornisten Anna Bjelovuk med Militärmusiksamfundets Sam Rydberg-medalj för lång och
framgångsrik tjänst i musikkåren.
Men vilken föreställning vi bjöds på, med en musikkår som bara blir bättre och bättre!
Anders Ahliny