Blåsmusikpriset 2021 till slagverkare

Blåsmusikpriset 2021 till slagverkare

Blåsmusikpriset 2021 tilldelades slagverkaren Filip Korosec vid finalkonserten med Östgöta Blåsarsymfoniker i Crusellhallen i Linköping 11/3. I juryns motivering heter det att Filip ”med fri klanglig färgprakt parar en insiktsfull musikalitet med teknisk frihet i ett storslaget gryende konstnärskap”. Årets blåsmusikpris är det andra i ordningen, och Filip tävlade mot två andra starka musikpersonligheter, flöjtisten Laura Michelin och tubaisten Erik Jakobsson. Att en slagverkare får tävla om blåsmusikpriset beror på att slagverksinstrumenten ingår i blåsorkesterns instrumentarium.

Blåsmusiktävlingen arrangeras av kungliga Musikaliska Akademien, och är ett led i arbetet att stärka blåsmusikens ställning i Sverige. Den nyligen publicerade orkesterutredningen visade på en krisartad situation för rekryteringen av blåsmusiker, och en lång rad  

företrädare för svenska konserthus och musiklivet gick då samman för att vända trenden genom särskilda projekt och utbildningar.

Filip Korosec är född I Maribor i Slovenien, och kom till Sverige som utbytesstudent för några år sedan. Han studerar nu på masterutbildningen vid Kungliga Musikhögskolan.

musikaliskaakademien.se