En ny värld, men ändå inte

Sällan har människor varit så enade som vi är nu, fast var och en för sig. Vi vill alla vinna kriget mot denna osynliga fiende och samtidigt fortsätta leva våra liv. En större kris, i detta fall Covid-19, tar fram minnen från förr, omarbetar traditioner och utvecklar en förändrad attityd angående vad som är viktigt och oviktigt. Så även vad gäller musiken. Riktigt många kreativa och talangfulla filmer produceras nu via våra digitala medier och inom många olika genrer, gemensamt och enskilt. Ett genuint spelberoende gör sig hört. Detta gäller även för våra svenska militärmusikkårer. Det är med stor glädje som vi lyssnar på våra militärmusiker som uppmuntrar vår militära personal och spelar för den äldre generationen vid olika utomhuskonserter, förutom sändningarna med inspelade konserter via olika digitala medier. Likaså instruktionsfilmen om att sjunga ”Kungssången” när man tvättar händerna. Härliga initiativ!

Även vår kreative dirigent, musikdirektör Ossian Edlund, önskade att vi i Kronprinsens Husarregementes Musikkår skulle lämna digitala spår efter oss i dessa tider. Projektet fick namnet ”Återfunnen krismusik i pandemitider” med syftet att sprida ljus och glädje i detta mörker. Kontakt togs med sångarna Suzanne Flink och Nils Olsson, båda anställda vid Malmö Opera, och genast påbörjades även arrangering av olika kända svenska melodier från förr. Musik som våra förfäder lyssnade på under den förra stora krisen – andra världskriget. Tack till Andreas Wetterlund, Robin Wahl, Gunnar Kristinn Óskarsson, Magnus Jacobsson och Ossian Edlund för era trevliga bearbetningar av melodierna! I samarbete med Malmö Stad, fick vi möjligheten spela in dessa melodier på Katrinetorp Landeri. En historisk miljö, som passade utmärkt för detta ändamål. Filmproduktionsbolaget FrejCreative var ansvariga för video, ljus och ljud. Alla insatser gjordes ideellt. Första videon finns på länken här.

Sextett ur Kronprinsens Husarregementes Musikkår tillsammans med sångerskan Suzanne Flink. Bild: Alexander Pålsson

 

Vi i Kronprinsens Husarregementes Musikkår önskar er alla en fin fortsättning, trots omständigheterna. För även om många musiker, sångare och artister i hela världen har fått flytta konserter och föreställningar till framtiden, så kommer musiken att överleva detta. Tillsammans är vi starka och musiken bygger fortfarande nya broar, mellan människor och mellan olika musikgenrer. Håll till godo med vår musikkårs filmer och foton på olika medier, där tradition och kultur möts. Ta väl hand om er allihop, så ses vi dessutom fysiskt vid olika konserter runtom i landet, när denna pandemi är över!

Johanna Lundgren
Musikkårschef vid Kronprinsens Husarregementes Musikkår, Malmö