Den 19 och 20 oktober, var det så äntligen dags för Sveriges Veterantattoo i Stockholm. Killarna bakom, Sven Lundberg och Anders Alhbin, har önskat, längtat och kämpat under flera år med idéer, möten och planläggning för att äntligen få vara med om att genomföra tattooet, tillsammans med de tre svenska yrkesmusikkårerna (Arméns musikkår, Marinens musikkår och Livgardets Dragonmusikkår) och fyra av Hemvärnets 25 musikkårer (Hemvärnets musikkår Södertörn, Hemvärnets musikkår Eslöv, Hemvärnets musikkår Västmanland och Hemvärnets musikkår Uppsala). Tattoogeneral, alltså protektor för Sveriges Veterantattoo, är ÖB emeritus, Sverker Göransson, och han har naturligtvis också medverkat till det fina och nära samarbetet med Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna, sponsoren SAAB och alla de andra samarbetspartnerna. Hedersmottagare vid de tre föreställningarna var nuvarande ÖB, Micael Bydén, rikshemvärnschefen Stefan Sandborg och försvarsministern Peter Hultqvist.
Uppvisningen på själva arenan var i detalj planerad och visade de ovan nämnda musikkårerna samt däremellan korta och informativa videofilmer på jumbotronen av missioner som Sverige har varit delaktig i genom årens lopp – Kongo, Cypern, Libanon, Jugoslavien, Afghanistan, Adenviken och Mali. I öppningen och finalen närvarade även hedersvakter ur Livbataljonen, kompaniet i mörkblå uniform och skvadronen i mellanblå uniform. Då alla musikkårer inte hade figurativt program, passade det lämpligtvis bra med att två fältartister också var med och sjöng. De ackompanjerades även av kören Mekani drängar (från Kungliga Tekniska Högskolan) och tolv kvinnliga dansare från hela Sverige.
Sveriges Veterantattoo version 2018 genomfördes inne i Johanneshovs isstadion, kallad Hovet. Det hade sina för- och nackdelar. Viss infrastruktur fanns redan på plats, såsom omklädningsrum och läktare samt biljettsystem och lokal personal. Komplett utrustning har man dock inte i en ishall, såsom man har i en multiarena. Det var lite mörkt överlag i hallen, även på arenan, men golvet på arenan hade traditionellt samma mellanblå färg som på Globen senaste gången det var tattoo i Stockholm – då ”Swedish Army Tattoo”.
Veterantattooet av årgång 2018 hedrade framgångsrikt våra svenska veteraner och hade en nationell inriktning överlag, med endast medverkande representerande Sverige. Ett nytt tattoo av version årgång 2020, tas det formella beslut om till det nya året. Just nu är man inne i en faktura-period. Låt oss hoppas på att Stockholm åter får ett vartannat år återkommande tattoo, vem som än sponsorerar och som engagerar sig projektansvarligt i det. Ett militärt tattoo i Stockholm bygger broar mellan musik och politik, mellan Försvarsmakten och folket. Ett militärt tattoo i Stockholm är aldrig fel!
Johanna Lundgren,
Sverigerepresentant för det Internationella Militärmusiksamfundet samt medlem i MMS