Hvmk Lund : Musik från vita duken

I vanliga fall betyder konsert i slutet av oktober att det bjuds på Proms i Lund. I år är dock konsertlokalen Stadshallen stängd för kommande renovering vilket gav kåren möjlighet att ge en konsert på annan ort. Vilken ort passar då bättre än Limhamn i utkanten av Malmö – kårens dirigent Jörgen Flink är uppvuxen och bor här, men hade inte tidigare dirigerat en konsert där. Det är ju som bekant svårt att bli profet på hemmaplan.

Limhamns Folkets Hus är en lokal typisk för tidsåldern då Folkets Hus var högsta mode och alltså med det något bedagad idag. Trots detta var det en helt funktionell konsertsal och höstens kyla hade lockat in en relativt stor publik i konsertvärmen.

Hemvärnets musikkår Lund bjöd uteslutande på musik från vita duken. Ackompanjerat av ett bildspel spelades musik från 40-talet (Korngold: Sea Hawk – Slaghöken) via 50-60-70 talen (Legrand: Les parapluise de Cherbourg), Färnlöf: Att angöra en brygga, Arr: Jörgen Flink – Mr Bond) till dagens musik (Lopez: Frozen). Framträdande solist i Att angöra en brygga var kårens egen Anders Avén som på sin klarinett även framförde temat ur Schindler’s list; ett av två stycken av giganten John Willams på konserten. Det andra var den mäktiga musiken ur Jurassic Park,

Som en liten blinkning till det annalkande höstmörkret bjöd kåren på extranummer i form av musiken ur Hitchcocks Psycho. Vi hoppas och tror inte att det skrämmer bort publiken för att återkomma.

 

Bild: Annika Eriksdotter-Flink