Halmstad Wind Orchestra

Halmstads nyaste orkester har nyligen haft sin debut. Lördagen den 1 februari presenterade Musica Halmstad ensemblens premiärkonsert ”I sommarstaden – Per Grundströms Halmstad”, under ledning av dirigent Patric Aurell. Konserten hölls i stadens nya konsertsal på Kulturhuset Najaden. Temat var musik tonsatt eller arrangerad av Per Grundström. 

I slutet av 2019 valde tre blåsmusiker från Halmstad att starta ett projekt med syfte att försöka berika stadens musikliv. Patric Aurell (dirigent, klarinettist, saxofonist och slagverkare), Nils-Olof Bergström (tubaist) och David Lindsö (kornettist och trumpetare) startade föreningen Musica Halmstad (MH) för att skapa möjligheterna att uppnå detta syfte. Musica Halmstad fungerar som en arrangörsförening och har som primärt uppdrag att förse den nystartade blåsarensemblen Halmstad Wind Orchestra (HWO) med diverse olika uppdrag. 

Musiken man vill berika staden med är blåsmusik från förr. Man vill i så stor utsträckning som möjligt, rent musikaliskt, försöka återberätta hur blåsmusiken lät för ungefär hundratalet år sedan. Detta ska förgylla olika platser i Halmstad precis som i början av 1900-talet.

Temat för premiären var just musik av Per Grundström. Grundström var under tidigt 1900-tal anställd som musikdirektör vid Hallands Regemente, idag mer känt som Luftvärnsregementet Lv6, och dessutom högst bidragande till att lyfta stadens musikutbud. Bland annat var han grundare till Halmstads Orkesterförening. 

Halmstad Wind Orchestra är till antalet en så kallad ”typ II- orkester” med en flöjtstämma, en essklarinettstämma, tre Bb-klarinettstämmor, en esskornettstämma, en Bb-kornettstämma, två trumpetstämmor, två hornstämmor, två tenorbasunstämmor, en barytonstämma, två tubastämmor samt delat slagverk. I vissa fall och vid behov kan detta utökas med ännu en flöjtstämma, en oboestämma, en fagottstämma, två trombonstämmor och batteri.

Varför man har valt denna uppsättning av instrument är för att arrangemangen instrumenterades så av Sandberg, Zetterqvist, Myrtelius och Grundström m fl. Alla dessa är före detta musikdirektörer vid Hallands Regemente och som därför också efterlämnat otaliga kompositioner och arrangemang i Halmstad. Dessa original förvaltas i ett digert notarkiv på ca 9000 titlar för olika typer av ensembleformer, av Musica Hallandia och förvaras säkert hos Hallands näringsliv.

MH:s tankar och planer för framtiden, är att följa upp den nyss genomförda och uppskattade premiärkonserten med fler konsertprojekt i samma anda. Det finns också planer på att framöver ge HWO möjligheten att synas på olika platser i staden, även här med syftet att musikaliskt återberätta förra seklets tidiga musikliv.

Orkestern har en facebooksida som man kan gå in och läsa mer på. Där finns bland annat bilder och videor från konserten.