Nijmegen 2019

I år, precis som förra året, stod Hemvärnets Musikkår Gävleborg som den svenska representanten bland musikkårerna vid fyradagarsmarschen i Nijmegen.

Det var ett späckat och digert program, med 13 spelningar på 6 dagar. Musikkåren stod för den musikaliska delen på två av fyra tidiga avmarscher för de militära deltagarna, dvs reveljsignal (som gavs både på jägarhorn och trumma) gavs 0230 respektive 0130.

Hemvärnets Musikkår Gävleborg spelade Arméns Stora Tapto vid den barrack den svenska staben delade med den norska. Det var ett inslag så populärt att övriga nordiska länder vill vara med på ett hörn till nästa år.

Det hanns även med ensemblespel, både på fritiden och i tjänst. En minde sättning åkte till bron Oversteek över floden Waal, där befäl från både tyska som allierade sidan går tillsammans över bron för att sedan minnas de som dog i slaget om övergången i andra världskriget.

Veckan avslutades med att musikkåren marscherar spelande den sista biten av marschen, men innan dess hade de musiker som deltagit två år rad erhållit Hemvärnets Bronsmedalj ur Rikshemvärnschefen hand.

Hemvärnets Musikkår Gävleborg tackar för två underbara år och överlämnar stafettpinnen till Hemvärnets Musikkår Kalmar.