Ny på uppdraget: Olov Ferm, dirigent Hemvärnets musikkår Eslöv

Sedan årsskiftet har Erik Berndalen, som ju bland mycket annat dirigerat MMS musikkår,  lämnat över huvuddirigentskapet i Hemvärnets musikkår Eslöv till Olov Ferm som tidigare var vicedirigent i samma kår. Vi fick en liten pratstund med Olov,

“Berätta lite om din bakgrund. Hur började du spela, vilka instrument spelar du och hur kom du in på dirigentspåret?”
Jag började spela trumpet på kulturskolan i Lund 1998. Där spelade jag för Jan Winborg och Roger Andersson och jag medverkade i allt från storband till symfoniorkester. Jag fortsatte sedan med värnplikt i numera nedlagda Arméns trumkår 07/08 under ledning av kapten Tommy Törner. Efter värnplikten så började jag studera till civilingenjör i Lantmäteri på LTH och gick med i studentorkestern Alte Kamereren och Lundaspexarna. Det var även i Lundaspexarna som jag 2010 blev kapellmästare och började min bana inom dirigering. Jag satt som kapellmästare i 9 spex, bla Djingis Khan och Uarda. 2010 började jag även i Eslöv på trumpet och har genom åren hunnit med att vara notansvarig, kvartermästare och vice dirigent. Jag har även spelat i Lunds universitets brassband sedan dess start 2012. Numera spelar jag trumpet, kornett, eufonium och tuba.
 
“Hur ser du på ordet “militärmusik” – vad lägger du in i begreppet?”
Militärmusik för mig handlar om inställningen. Vi representerar Sverige och Försvarsmakten i vår utövning och är en del av vårt totalförsvar. Vi bär en stolt tradition av musik som sträcker sig långt bakåt i tiden. För mig är högvakten det som verkligen förkroppsligar militärmusik och där vi visar både i exercis och musikaliskt vad militärmusik är.
 
Hur ser du på Hemvärnsmusikens roll inom Försvarsmakten och det civila musiklivet?
Vi är en viktig fortsättning och en stor del av kulturen i Sverige. Hemvärnsmusiken är naturlig fortsättning för våra ungdomar och en stabil och viktig del av amatörmusiken i Sverige. När ingen av Försvarsmusikens orkestrar längre har värnpliktiga eller amatörer så blir vår roll ännu viktigare för att kunna ge människor möjlighet till att få vara med och utveckla och utöva militärmusik. 
 
Vad kommer HvMk Eslöv att göra härnäst – och finns det andra planer längre fram?
I år så ska vi ha en vårkonsert med magikern Malin Nilsson på Palladium i Mamlö där vi försöker utveckla våra konserter till något nytt. I Juli ska vi gå högvakter, vilket kåren alltid uppskattar, och i år har vi ett nytt figurativt program att öva in. Framåt så letar kåren alltid efter nya utmaningar och resor men inget är officiellt eller klart ännu. 
 
Vilken är din favoritmarsch?
Arméns trumkår hade Arvingarnas “Eloise” som honnörsmarsch men jag väljer nog själv att säga “Norrlandsfärger”
Olov är också kompositör och fick sin premiärmarsch “I Tjänst” framförd av musikkåren förra året