Ny bok
Välgjord bok om Skansens vaktparad
Skansens vaktparad 1939-1984 & 2001 av Hans Antvik 2020. 208 sidor, eget förlag.
Om någon är intresserad av att köpa den här boken, skriv ett mail till ordforande@militarmusik.se som förmedlar kontakten med författaren.
Hans Antvik har skrivit en bok om Skansens vaktparad med ett stort antal bilder. Tillsammans med Åke Schröder har Hans gjort efterforsknings- och insamlingsarbetet. De var båda medlemmar i musikkåren åren 1974-1980 respektive 1962–1964.
Det ska sägas med en gång att det här är en mycket välgjord bok. Bakom den ligger ett imponerande arbete som det tagit fem år att genomföra. Bildmaterialet är kronologiskt ordnat och mycket omfattande. Boken är till övervägande del en bilderbok. Alla medverkandes namn och instrument finns angivna vid fotona så långt det varit möjligt.
Boken om Skansens vaktparad innehåller precis de historiebeskrivningar i ord som behövs. I ett kapitel om rekryteringen till musikkåren berättas det att först kom musikanterna från några av Stockholms folkskolor, senare från musikskolorna i Stockholmsområdet. I det följande kapitlet berättas om Skansens vaktparads ledare: Hugo Isaksson (1939), J. A. Bergquist (1940-1947), Ivar Lundgren (1948-1965), Sture Hermansen (1966-1972), Sture Englund (1973-1980), Paavo Päivärinta (1981-1984), Stefan Forsberg, Joakim Unander och Stockholms Läns Blåsarsymfoniker (2000) samt Fredrik Andersson och Kristian Möller (2001). För varje år anges antalet speltillfällen, vilket varierar mellan 8 och 48 (År 2000 var de 3 stycken). De flesta åren äger 30-40 framträdanden rum, mest på Skansen naturligtvis, men även på andra platser i Stockholmstrakten. En omstart av musikkåren skedde 2000, men redan efter 2001 visade det sig att en fortsättning var ekonomiskt omöjlig.
Över 300 personer har medverkat i orkestern genom åren, och alla deras namn finns med i kronologisk ordning. Något man slås av vid läsningen är hur många av de medverkande som blivit musiker eller yrkesverksamma inom musiken, drygt 20 %. Många av dessa har fått sitt porträtt med i boken. I den sista årgången 2001 valde inte mindre än 45 % av de medverkande att yrkesmässigt ägna sig åt musik i någon form. Hans Antvik tillhör inte gruppen som blev professionella musiker. Han valde en yrkesbana som civilingenjör, men har behållit musiken som stort fritidsintresse och spelat med många orkestrar och ensembler, bl.a. Arméns Musikpluton, Air Mail Big band och Medevi Brunnsorkester.
Ett lustigt sammanträffande vid läsningen: I medverkandeförteckningen hittar jag en av de musiker och lärare jag tagit lektioner för, Erik Jakobsson. Erik var med i Skansens vaktparad 1940-1942. Han fortsatte som beriden militärmusiker på K1 och gick sedan vidare till Norrköpings Symfoniorkester, där han var 1:e trumpetare i 27 år. Eriks sista yrkesår var på musikskolan och musikgymnasiet i Norrköping som brasslärare. På musikskolan var jag hans chef. Det hände att Erik visade upp ett litet foto, som han hade i plånboken, en bild på sig och sin häst från K1-perioden, och då med kommentaren: ”Det är jag som är till höger på bilden”.
För att återgå till boken om Skansens vaktparad så är den sammanfattningsvis både informationsrik och trevlig att läsa och bläddra i.
Hans Nordmark
Ordförande MMS