Lättnader i restriktionerna mot att samla mer än 50 personer till ett kultur- eller idrottsevenemang låter vänta på sig. Vår uthållighet och längtan sätts på prov ytterligare en tid i väntan på att de nu åter uppåtgående smittalen ska vända nedåt igen. Yrkesorkestrar och amatörorkestrar har dock börjat repetera sedan en tid tillbaka igen och även att konsertera i viss, mindre omfattning. Blåsorkesterrepetitioner har skett utomhus längre än normalt in på hösten, och inomhus repeteras det i uppdelade orkestrar, ensembler, sektioner och stämgrupper.
Webbkonserter är det ganska gott om, t ex har Marinens Musikkår två konsertserier, dels solistkonserter från Amiralitetskyrkan i Karlskrona, dels lunchkonserter med ensembler i samarbete med Region Blekinge. Och lördagen den 19/9, hör och häpna, sändes inte mindre än tre blåsorkesterkonserter samtidigt: med Livgardets Dragonmusikkår, inom ramen för Svensk Blåsorkesterfestival i Linköping, med Norges fem professionella militärmusikkårer och med Blåsarsymfonikerna som spelade Mussorgskijs Tavlor på en utställning. En ovanlig programkrock!
För er som är militärmusikhistoriskt intresserade rekommenderar jag en artikel i tidskriften Tidig musik 3/20; Spel och skalmejor i Karl Xll:s armé. Artikeln är skriven av docenten i musikvetenskap vid Uppsala universitet, Ann-Marie Nilsson.
Till sist ett tidningsklipp som man inte tror sina ögon när man läser. Tyvärr saknar klippet datering. Någon gång mellan sent 1960-tal och tidigt 1980-tal? Finns det någon läsare som kan hjälpa till med dateringen? Säg inte att allt var bättre förr!!!
Allt gott!
Hans Nordmark
Ordförande i MMS