Tankar från ordföranden i pandemitider

I år har vi, och får vi, en vår utfattig på levande musik. Kanske så även i sommar? En kort tid innan militär- och blåsmusik utomhus skulle komma igång med marschmusikrepetitioner, vaktparader med musikkår, andra marschparader, förstamajdemonstrationer, vårkonserter med mera, lade sig Coronaviruset som en heltät jättesordin över allt musicerande.

För oss som spelar själva och nu berövas repetitioner och framträdanden är det svårt att känna den rätta motivationen för den enskild övningen i hemmet. En mycket god självdisciplin behövs, så att de dagliga övningspassen blir genomförda. När samspelsverksamheten så småningom drar igång igen, vill man ju vara i god spelkondition från första stund.

Säsongens trendord i alla sammanhang är ”inställt”, till exempel försvarsmaktens ceremoniella musik, blåsmusikfestivalen i Uppsala i början av april och Blåsmusikens dag i hela landet i början av maj. Ännu finns hoppet kvar om Blåsmusikfestivalen i Linköping i mitten av september. Besked om genomförande fattas kring midsommar.

Kan man inte få det bästa, får man ta det näst bästa. Musik och konserter att streama och lyssna på i inspelad form finns det mängder av, liksom mängder av YouTubefilmer med militär- och blåsmusik. Dessutom finns det nog mycket i den egna skivsamlingen, som tål att lyssna på igen. Nu befinner vi oss i en period när man kan ta till sig det medier erbjuder i en större utsträckning än man annars hinner med. Varför inte utnyttja tillfället?

Men inspelad musik, inspelade konserter och framträdanden kan aldrig ersätta riktiga framträdanden, så låt oss längta efter levande musik- och kulturupplevelser. De är väl värda att vänta på och längta efter!

Till sist ett boktips: nyligen hörde jag talas höra om boken ”Hur västvärldens fylldes med musik” (Kulturhistoriska bokförlaget) av Lars Östman, före detta professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Boken handlar om hur musiken har tillgängliggjorts och spridits över Europa och USA från 1600-talet och framåt – ett annorlunda perspektiv på musikhistorien – och en bok sprängfylld med fakta och kunskap, samtidigt som den lyfter fram orsaker och samband. Mycket intressant läsning!

Hans Nordmark

Ordförande MMS