UNDER VÄRNPLIKT, DET VAR I VÅR UNGDOM, Axel Jacobsson

Denna artikel kommer från gamla hemsidan – eventuella länkar och bilder kanske inte fungerar.

UNDER VÄRNPLIKT & DET VAR I VÅR UNGDOM, Axel Jacobsson

Axel Samuel Jacobsson (1862-1930) föddes i Stockholm den 11 september 1862 och anställdes som musikelev vid Svea livgarde 1877 samma dag han fyllde 15 år. Han övergick 1883 till Svea artilleriregemente (A 1) som batteritrumpetare och blev musikstyckjunkare 1891. Hans instrument var althorn. År 1913 gick han över till reserven. Han var även verksam som teatermusiker i Stockholm. Såsom underofficer utnämndes han till svärdsman. Han dog den 9 november 1930 i Stockholm.

Jacobsson är mest känd för sin marsch Under värnplikt, som förmodligen komponerades med anledning av 1901 års försvarsordning, som införde allmän värnplikt. Han lät inleda marschen med A 1:s igenkänningssignal. Den blev ett lyckokast, som flitigt spelats sedan dess. Bland annat har den varit en av de mest spelade vaktparadsmarscherna. Då luftvärnet blev ett eget truppslag 1942 gjorde Svea livgardes musikkår under Per Grundström en uppspelning av några marscher för att få fram en lämplig marsch för det året dessförinnan uppsatta Stockholms luftvärnsregemente, A 11, som nu blev Lv 3. Under värnplikt avgick med segern. Den antogs den 8 oktober 1942. Till en början använde Lv 3 Göta livgardes igenkänningssignal liksom dess kaserner, men då man senare antog en egen igenkänningssignal, fick denna inleda marschen i stället för A 1:s signal, som dock lever kvar på ett ställe i trion. Regementet flyttade 1952 till Norrtälje, men man hade kvar sitt gamla namn till 1957, då namnet blev Roslagens luftvärnsregemente, nedlagt 2000.
En annan marsch av Axel Jacobsson är Det var i vår ungdom. Dess triodel bygger på den kända dryckesvisan “Det var i vår ungdoms fagraste vår, vi drack varandra till och vi sade gutår! Alla så dricka vi nu NN till, NN han säger inte nej därtill. För det var i vår ungdoms fagraste vår, vi drack varandra till och vi sade gutår”. Visans äldsta historia är okänd, men den finns belagd i Stockholm på 1770-talet. På 1900-talet har den levt vidare framförallt i studentmiljö.
Andra marscher av hans hand är Maria och Första Svea artilleriregementes travmarsch. Den sistnämnda titeln hänför sig till perioden 1893-1904, då regementet benämndes sålunda. Slutligen finns Första brigadens marsch av Acke Jacobsson, som troligtvis är identisk med Axel Jacobsson.
Lars C Stolt