Blåsmusik i Sommarsverige

En del blåsorkestrar stänger butiken och tar ledigt ett par månader under sommaren, andra har ett eller ett par framträdanden inbokade som genomförs, och så finns det en tredje grupp som verkligen har högsäsong under sommaren. Jag har lyssnat till och kommit i kontakt med några blåsmusikkonserter under den gångna sommaren, och här nedan följer några intryck. Jag har fått bilden att det spelas på många fler platser än man kan tro, men det är svårt att få överblick och information om utbudet. För att få en samlad bild får man besöka många orkestrars/musikkårers och konsertarrangörers webbplatser.

Nästan alla vaktparadsmusikkårer ger konserter på Stortorget i Stockholm i samband med sin högvaktstjänstgöring. Hemvärnsmusikkårerna, som spelar i veckosluten, brukar ge konserter lördagar kl 17:00 eller kl 18:00, och försvarsmaktens yrkesorkestrar konserterar ibland på samma plats torsdagar kl 18:00. Jag lyssnade t ex till en mycket välspelad och trevlig konsert med Hemvärnets Musikkår Jämtland, under ledning av Bengt Gidlöf, i mitten av juli. I slutet av samma månad konserterade Marinens Musikkår med gästdirigenten Per-Otto Johansson. Finare blåsmusik än den kan man inte få lyssna till, en sann njutning! Programmet var klassiskt betonat, med undantag av en Avicilåt och “Till havs” med soli för tre tromboner – utomordentligt läckert framfört!

 

I Stockholm har även Kungliga Hovstallet på sin vackra innegård haft en serie om fyra konser med blås- och militärmusik under sommaren. Jag lyssnade till två av dem, en med Karlbergs Musikkår, under ledning av Marie Vannerstedt, och en med Jemtlands Messingssextett. Den förstnämnda konserten innehåll en mix av marscher, operett- och underhållningsmusik sammanflätad med många informativa kommentarer. Den förstärkta sextetten från Jämtland förflyttade publiken 100 år tillbaka i tiden med hjälp av ett manus, som handlade om hur livet som ung militärmusiker var i början på 1900-talets Östersund, trevligt framfört av Yngve Nordin. Musiken var tidstypisk och välklingande. Som extra krydda fick vi lyssna till ett par låtar spelade på kohorn.

 

Ytterligare en annan konsertserie, som imponerar mycket med sin omfattning och uthållighet är Blåsmusik i Regementsparken i Gävle. Där levereras och serveras högklassig blås- och militärmusik under många sommarveckor och är värd ett större reportage!

 

Jag tror att det finns många event runt om i landet där blåsorkestrar har medverkat under sommaren. Ett sådant är Österfestivalen i Karlshamn i mitten av juli, där det spelas blåsmusik på gator, torg och gårdar under några dagar.

 

En blåsensemble som verkligen har högsäsong på sommaren, i själva verket har hela sin verksamhet under sommaren, från midsommar och sju veckor framåt är Medevi Brunnsorkester (förstärkt mässingssextett). Under den perioden spelas inte mindre är 163 konserter av sammanlagt 34 olika musiker med en repertoar på drygt 1000 titlar!

Hans Nordmark