Marinens musikkårs 1 maj-revelj 2020

 

På grund av rådande omständigheter med Covid-19 pandemin blev det i år en speciell 1 maj-revelj för Marinens musikkår. Den ordinarie reveljmarschen genom Karlskrona blev inställd och istället bjöd musikkåren på några inspelade glimtar från en ordinarie revelj. 

Inspelningen började vid Sparre som är startplats för reveljmarschen. Flaggtrumslagare Karin Svensson berättade om Karlskronas 1 maj-reveljs historia. 1 maj-reveljen har endast ställts in tre gånger tidigare sen starten på 1840-talet. Första gången var år 1904, andra gången 1947 och senast var 2015 då det istället blev reveljkonsert i Sparresalen på grund av för mycket regn. I år blev det fjärde gången som reveljmarschen ställts in. 

 

Flaggtrumslagare Karin Svensson

 

Musikkåren började inspelning med att spela 1 maj-reveljen av Ferdinand Heimdahl. Där efter blev det avmarsch från Sparre mot Alamedan. Där hälsades musikkåren välkommen av Föreningen Gamla Carlscronas ordförande Rolf Andersson. Tack vare teknikens hjälp kan vi traditionsenligt hälsa våren och sommaren välkommen till vår vackra stad, sade Rolf Andersson. Musikkåren spelade marschen Vittus Andersson av Åke Dohlin och marscherade sedan vidare till Residenset. Där tackades musikkåren av Sten Nordin, Landshövding Blekinge, för att ha upprätthållit den fina traditionen i dessa svåra tider. Musikkåren spelade Med Örlogsmän av Georg Ringvall. 

 

Marinens musikkår vid Residenset i Karlskrona

 

Nästa stopp blev den äldst bevarade och charmigaste stadsdelen Björkholmen i Karlskrona. Även i Coronatider försöker vi bevara traditionen med revelj i Björkholmen, berättar Lisa Syrén ordförande i Björkholmens Byalag. Som vanligt bjöd Byalagen på blåbärssoppa till musikkåren efter genomförd konsert. Lisa Syrén berättade hur 1 maj-traditionen har sett ut genom tiderna i staden. Revelj har inte alltid varit något festligt så som det är i nutid. Sen varvet byggdes på 1600-talet i Karlskrona så har det gått revelj genom staden varje morgon klockan 05:00. Dock var det inte Marinens musikkår som spelade utan det var varvstrumman som väckte alla arbetare och tog dem med sig ner till varvet för att jobba, berättade Lisa. Endast sen någon gång på 1840-talet har reveljmarschen spelats med Marinens musikkår. 

Musikkåren avslutade 1 maj-reveljen genom att spela Marinbasens marsch (Chefsmarsch) av Viktor Widqvist för kommendör Håkan Nilsson (chef Marinbasen). Håkan Nilsson var glad för att inspelningen genomfördes och att vi även under dessa svåra tider fått höra den fantastiska musiken och sången från Marinens musikkår. 

Inspelningen finns att hitta på Youtube och Marinens musikkårs facebooksida. 

Länk till inspelningen: https://www.youtube.com/watch?v=pwnB-rjpqxw

 

Fabian Johansson,

Webbredaktör MMS