Ny på uppdraget – David Rapp, dirigent HvMk Ystad

Grattis till ditt nya uppdrag, David! Berätta lite om din bakgrund. Hur började du spela, vilka instrument spelar du och hur kom du in på dirigentspåret?

1988 började jag att spela violin och baryton. Baryton slutade jag med efter ett år och spelade trumpet i ett år. Jag fortsatte med violinen och spelade senare med i Chistianstads unga symfoniker. 1996 väcktes ett intresse för blåsmusik då vi hade en musikfestival i min hemmastad Kristianstad. Då det låg en klarinett hemma så testade jag att ta upp och spela på den. Efter ett par spelböcker började jag att ta lektioner på klarinett för Carlo Nilsson. Parallellt med det tog jag upp mitt trumpetspelande igen och jag fick också lektioner i brukspiano. Jag började att spela med i UMK (Ungdomsmusikkåren, Kristianstad). 2000 ryckte jag in i Arméns musikkår, Norrland och efter provspelning satt jag som 1:a/soloklarinettist. Efter den 10 månader långa utbildningen fick jag nys om att Simrishamns musikkår sökte dirigent. Jag kom in på FMMK (Försvarsmaktens musikkonservatorium) och lärde mig stavföring och ceremonidirigering under mina 2 månader där. 2001-2011 var jag verksam som dirigent/tamburmajor i Simrishamns musikkår. Därefter ville jag satsa mer på att spela men har saknat att dirigera. Jag spelar med i Malmö Sinfonietta där jag växlar mellan klarinett(A/Bb,C) och violin och har under mina senaste år spelat klarinett i HVMK Eslöv (Bb/Eb) och i Rødovre concert band (Bb/Eb/alt) och vikarierat i HVMK Ystad.

Hur ser du på ordet ”militärmusik” – vad lägger du in i begreppet?

För mig innebär det musikaliska traditioner som är baserade på äldre anor. Ceremonier är en viktig del av de traditionerna och ett bra sätt att visa upp dem på.

Hur ser du på Hemvärnsmusikens roll inom Försvarsmakten och det civila musiklivet?

Hemvärnskårerna är väldigt viktiga för att utveckla duktiga musiker inom militärmusik speciellt då möjligheten för att göra värnplikten som musiker har försvunnit. Vad kommer HVMK Ystad att göra härnäst – och finns det andra planer längre fram? Vi är nu under planeringsstadiet spånar idéer för att attrahera fler musiker men inget som är varken officiellt eller spikat än. Jag vill gärna att vi ska försöka få med våra stadsmarscher i Ystad så att vi kan visa upp oss och hoppas på att vi kan få resa.

Vilken är din favoritmarsch?

”Norrlandsfärger” av Viktor Widqvist utan tvekan! Jag förknippar den med min tid i Arméns musikkår, Norrland.

Berättat för John Sigurdsson