Vad händer om man placerar två musikanter på ett uppdrag för folkhälsan som gör att man sitter 35 timmar i en bil under fyra dagar? Det fick undertecknad (enkelt rörblad) och Patrik Sonestad (dubbelt rörblad) ta reda på när vi, som en del i den statistiska corona-undersökning Hemvärnet understödde Folkhälsomyndigheten med, reste runt i ett oerhört vårvackert Skåne. Uppgiften var att, på ett säkert sätt för både oss och provkvaliteten, samla in de egentagna prover som en utvald grupp skåningar genomfört för transport till Revingehed och sedan gemensam hämtning till ett laboratorium.
Att musikkårerna inom Hemvärnet får uppgifter som inte är relaterade till just musik är inte speciellt vanligt, men intresset för att hjälpa till i den allvarliga situationen var stort och det fanns flera som var villiga att bemanna den bil som vi blev tilldelade. Två personer ur 467.e musikkåren (Lund) och en reserv ur 466.e musikkåren (Ystad) fick utbildning och uppgift tilldelad. Vad hann vi då med att avhandla på vägen mellan Lund och Löddeköpinge, mellan Ystad och Borrby?
- Det är inte så mycket blåsmusik på P2 (även om vi fick en tillägnan av Patrik S:s sambo)
- DAB-radio finns fortfarande (men FM funkar bättre)
- 4G-nätet är inte fullt tillgängligt i hela Skåne
- Sökfunktionen på Spotify kunde vara bättre
- Finns det några spännande grejer skrivna i original för tenor (sång) och blåsorkester?
- Beckspel kräver en viss volum. Och det går att vända dem i parad.
- Svensken är mycket bra på att följa instruktioner om det verkligen gäller
- Percy Grainger kunde det där med att skriva för blåsorkester
- ”Mot ljusare tider” är en jäkla bra marsch
- Eric Whitacre är en spännande kompositör
Operationen genomfördes och avslutades enligt plan och nu inväntar vi en eventuell upprepning. Tills dess får vi öva i hemmet och fundera på repertoarfrågan till vår konsert i oktober. FN-dagen, minsann.
Vid ratt och tangentbord,
Patrik Nilsson, HvMk Lund