Tankar från ordföranden i pandemitider – 10

Utvecklingen går framåt och bakåt med snabba kast. Från första november fick kultur- och idrottsevenemang samla upp till 300 besökare, men ungefär samtidigt ökade antalet smittade och insjuknade i covid-19, och restriktionerna i sociala situationer skärptes i många regioner. Även om det inte finns uttalade förbud mot att gå på evenemang, gör den rekommenderade försiktigheten att man undviker att gå på föreställningar, konserter och utställningar. Och i amatörmusiklivet kan det vara som i den musikkår jag spelar. Vi repeterade utomhus augusti-september med hjälp av batteridrivna notställsbelysningar och pannlampor. I oktober flyttade vi inomhus och spelade vidare i tre veckor i mindre ensembler: flöjt-, klarinett-, saxofon-, brassensemble, förstärkt oktett och underhållningsensemble. Nu gör vi ett avbrott fram till 19/11, det datum som för närvarande är sagt för de skärpta restriktionerna. Det är bara att ännu en gång bita ihop och gå vidare.

Från Bengt Belfrage, militärmusiker i grunden, sedan solohornist i Hovkapellet och Berlinfilharmonin (under bl.a. Herbert von Karajans ledning), professor vid KMH och flera utländska universitet och konservatorier, har vi fått en YouTubefil med SMKR:s marsch. SMKR står för Sveriges Militära Kamratföreningars Riksförbund, och det är Bengt som skrivit marschen. Lyssna gärna på den, och läs gärna Bengt Belfrages memoarbok Mitt liv som hornblåsare, SMI förlag. Mycket intressant och trevlig läsning!

Här följer ytterligare några läs- och lyssnartips: Intervjun här på webben med Per Lyng, som i sin egenskap av regionkapellmästare inifrån upplevde både regionmusikperioden och länsmusikreformen.

Har ni som blåsmusikvänner inte redan uppmärksammat två digitala konserter från Blekinge som publicerades i oktober, med anledning av Blekinge musikdagar, så gå in på Youtube, lyssna och se på konserterna med Marinens Musikkår (MMK) och Hemvärnets musikkår Blekinge. I den förra spelas svensk musik i nya bearbetningar för MMK av Jerker Johansson: Hugo Alfvéns En skärgårdssägen och Hilding Rosenbergs balettsvit Orfeus i stan. En mycket välspelad konsert, utmärkt ledd och kommenterad av MMK:s musikdirektör Alexander Hanson.

Även Hemvärnets musikkår i Blekinges konsert klingar fint. Under ledning av sin skicklige dirigent och konferencier Björn Ericson bjuder Hvmk Blekinge på en mix av marscher, originalmusik för blåsare och populärmusik. Några titlar ur programmet: Ungarns Kinder, marsch av Emil Toft, Shenandoah, en folkvisa inspelad bl.a. av visslaren Jan Lindblad, Brudmarsch ur Slottssvit av Jerker Johansson, Strövtåg i hembygden av Mando Diao, och Norrlandsfärger av Viktor Widqvist.

Om man går bakåt i tiden en månad, till 18/9, finns ännu en mycket fin, digital konsert med MMK och Alexander Hanson att ta del av på denna länk. Vid det tillfället framförs båda sviterna för blåsorkester av Gustav Holst. Utöver dessa standardverk, spelas Ivar Widners Vår flotta och (naturligtvis) Reginamarsch av Ernst Urbach. Tack Region Blekinge för digitala blåsorkesterkonserter av hög kvalitet, musikaliskt och tekniskt, i en tid när vi behöver det som bäst!

F11 musikkår 1944. Sittande i mitten musikdirektör Seved Mehlqvist.

Allt gott!

Hans Nordmark

Ordförande i MMS