Tjeckisk fullträff i Berwaldhallen

Tjeckisk fullträff i Berwaldhallen

Rubriken syftar inte på en ishockeymatch, vilket man kan tro. Nej, med överskriften Tjeckisk vinter på programmet bjöd Arméns Musikkår, med sin dirigent Andreas Hanson, och musiker ur Livgardets Dragonmusikkår på en heltjeckisk konsert söndagen 19/1 i Berwaldhallen. Kända tonsättarnamn; Karel Husa, Antonín Dvořák, Bohuslav Martinů, Josef Suk, Leoš Janáček och Julius Fučík, mer eller mindre känd musik, originalmusik för blåsare och transkriptioner, samt kraftfull, virtuos musik blandad med mer finstämda stycken fick vi lyssna till.

 

Ett kraftfullt verk var Karel Husas Smetana Fanfare, med utgångspunkt i en sekvens från Bedřich Smetanas Moldau. Här medverkade musiker ur dragonmusikkåren. Öppningsfanfaren följdes av Antonín Dvořáks Karnevalouvertyr och Komedin på bron av Martinů. Det senare stycket hade mindre besättning och gick direkt till hjärtat – en pärla! Josef Suks marsch Mot ljusare tider vann andra pris i en olympisk marschkompositionstävling 1932! En lite annorlunda och fin marsch som också fäste sig i minnet. Lyssna förresten på Josef Suks stråkserenad, om ni får tillfälle. Den är något av den allra vackraste musik man kan höra!

 

Efter paus spelades konsertens huvudverk, Sinfonietta i fem satser av Leoš Janáček. Satserna var mycket olika till karaktären och ställde stora krav på orkestern. Sist på konserten fick vi lyssna till två highlights bland marscher: Florentinermarsch och extranumret Die Regementskinder, båda av Julius Fučík. I extranumret medverkade också dragonmusiker.

 

Sammantaget ett mycket spännande program. Och hur framfördes det då? Jag hade inte tänkt att recensera, bara referera, men jag kan inte låta bli! Jo, programmet framfördes alldeles lysande, så skickligt och inspirerat spelat, det allra bästa man kan höra i blåsorkesterväg! Samma sak gäller om dirigenten, Andreas Hanson. Så skickligt, inspirerande och entusiasmerande jobbat! Även Andreas programpresentation var förstklassig, kommentarerna informativa, lagom långa och framförda med entusiasm och glimten i ögat. Andreas är även en begåvad berättare. Och inte nog med det – Berwaldhallen var så gott som fullsatt – jätteroligt!

 

Till sist kan jag inte låta bli att citera två skämt ur Andreas presentationer: ”kompositörer får inte skrivkramp, de får beställningsvärk” och ”visste ni att Norges huvudstad låg mitt i Tjeckoslovakien? Tjeck-Oslo-vakien!

 

Hans Nordmark

 

(Bilden visar inte Alexander Hanson, utan Julius Fucik)