Noterat: El Sistema i Stockholm

Sjuttio blåsare och slagverkare på scenen i Berwaldhallen vid El Sistema Stockholms sommaravslutning den 22 maj

Med Kalle Moraeus som konferencier och fiolsolist bjöd Orkesterskolan El Sistema Stockholm på sommaravslutning i Berwaldhallen söndagen den 22 maj. De orkestrar som spelade upp var El Sistema Stockholms stora Blåsorkester, El Sistema Stockholms stora Stråkorkester, Centrala Orkestern (symfoniorkester) och Centrala Stråkorkestern. Musiker från Sveriges Radios Symfoniorkester (SRSO) medverkade som stämledare i de två sistnämnda orkestrarna. Fyra stipendier till unga instrumentalister som gjort särskilt stora framsteg och tagit särskilt stort ansvar delades ut av SRSO, Folkoperan och Rotary Stockholm Djurgården.

Att det råder brist på unga blåsare i vårt land kunde man inte se och höra just på den här konserten. Ett sjuttiotal unga blåsmusiker och slagverkare medverkade under ledning av Kristina Bergman och spelade Beginning Band och The Magnificent Five.

El Sistema är en orkesterskola inom Kulturskolan i Stockholm där barn och ungdomar utvecklas till musiker genom att lära sig spela ett instrument och spela i en orkester. Medverkande elever kom från Vårberg, Bredäng, Farsta och Järva.