Tankar från ordföranden – Blåsmusik i advent och jul

De allra flesta orkestrar, både professionella och ideella, både symfoniorkestrar och blåsorkestrar, ger konserter i december. Behovet av advents- och julmusik är omättligt och omåttligt! Och inget passar väl bättre för att föra fram och ut advents- och jultidens glädjebudskap än blåsare och blåsarklanger. Jag hade prickat in tre sådana konserter i almanackan för att lyssna på och skriva om. Tyvärr slog en influensavaccination ut mig ett par dagar och jag missade två av de planerade konsertbesöken. Repertoaren på advents- och julkonserter brukar vara synnerligen traditionell, idel välkända musikstycken, och ska så vara för att skapa rätt stämning, associationer och minnen.

 

Stockholms Blåsorkester, under ledning av Niclas Blixt, som gav julkonsert i Stefanskyrkan i Stockholm 30 november, bjöd på några, för mig, nya julmusikupplevelser: ”Polish Christmas Music” av Johan de Meij, ”A German Christmas”, ett potpurri med traditionella tyska julsånger och ”Ukranian Bell Carol” av M. D. Leontovych. Även ”De vise männens marsch” ur Hilding Rosenbergs

juloratorium ”Den heliga natten”, instrumenterad för blåsorkester, var en ny lyssnarupplevelse för mig. De här styckena blandades med den traditionella julmusiken och allsång, och de spelades med god precision och tolkning. Jag gjorde som säkert många av er har gjort efter att ha lyssnat på julkonserter över hela landet – jag gick ut från kyrkan lyft och stärkt av de mäktiga och uttrycksfulla blåsorkesterklangerna!

 

Hans Nordmark

Ordförande MMS